Nedostatak vitamina C retka je pojava i mada uzimanje previše vitamina C nije opasno, uvek se treba pridržavati samo preporučene dnevne doze.
Toksičnost vitamina C je retka, a najčešći neželjeni efekat visoke doze vitamina C je gastrointestinalna (GI) nelagodnost.
GI simptomi usled prekomernog unosa vitamina C uključuju dijareju, bolove u stomaku, mučninu i povraćanje. Visoke doze vitamina C takođe mogu izazvati glavobolje. Ako osetimo ove simptome nakon visoke doze vitamina C, smanjenje ili prestanak uzimanja suplemenata može pomoći da se osećamo bolje.
Ako uzmemo više od 2000 mg vitamina C odjednom, najverovatnije ćemo osetiti probavne simptome. Neželjeni GI efekti i glavobolja uobičajeni su kod ljudi koji uzimaju visoke doze suplemenata vitamina C.
Mnoge namirnice sadrže vitamin C, posebno voće i povrće. Preporučene količine vitamina C možemo dobiti iz hrane ako se pridržavamo izbalansirane ishrane. Za većinu ljudi, dobijanje vitamina C iz hrane bolje je nego uzimanje suplemenata. Ako dovoljno vitamina C unosimo putem ishrane, verovatno nećemo morati da uzimamo suplemente.
Svo voće i povrće sadrži vitamin C. Sirovo voće i povrće najbolji su izvori vitamina C. Kuvanje namirnica bogatih vitaminima ili njihovo dugo skladištenje može smanjiti količinu vitamina C koju sadrže.
Najviši sadržaj vitamina C ima sledeće voće:
Povrće sa najvećim količinama vitamina C je:
Razne žitarice, hrana i napici obogaćeni su vitaminom C. To znači da im je dodat vitamin C. Treba proveravati deklaracije proizvoda da bismo videli koja hrana i pića su obogaćeni vitaminom C.
Kada kupujemo suplemente vitamina C, treba da vodimo računa o njihovom kvalitetu, ceni, farmaceutskom obliku i pakovanju.
Količina vitamina C koja nam je potrebna zavisiće od naših godina i koliko unosimo putem ishrane. Ukoliko je unos ishranom nedovoljan, suplementi su odličan i jednostavan način da povećamo unos vitamina C. Toksičnost i predoziranje vitaminom C su retki, ali su mogući sa dozama većim od 2.000 mg.