Naslovna / Zdravlje

Koje flaširane vode mogu da snize pritisak, opuste nerve i olakšaju probavu, a koje se ne preporučuju osobama sa hipertenzijom

Danijela Tadić|8:45 - 21. 12. 2023.

Kalijum u protivteži sa natrijumom, učestvuje u regulaciji krvnog pritiska. Nedostatak kalijuma ređe je posledica nedovoljnog unosa ovog minerala, a češće njegovog gubitka pri primeni nekih od diuretika i u stanjima koje prate intenzivna dijareja i povraćanje, prekomerno znojenje, kaže specijalista higijene dr Ivana Ristanović Ponjavić

flaširane vode Često je u vodi prisutno više karakterističnih sastojaka, o čemu je potrebno voditi računa, a sve mora biti navedeno na deklaraciji Foto: Shutterstock/ lična arhiva dr Ivana Ristanović Ponjavić

Flaširane vode sa magnezijum i kalcijumom mogu u bitnoj meri da koriguju visoke vrednosti krvnog pritiska. Stručnjaci naglašavaju da  svaka mineralna i visoko mineralna voda ima određena svojstva. I pored mnogo prednosti, ne preporučuju se svima iste mineralne vode. Bitno je da pre kupovine obavezno pročitamo deklaraciju, a ukoliko želimo da koristimo neke vode u terapeutske svrhe da se posavetujemo sa lekarom.

Flaširane vode kao terapeutsko sredstvo u borbi protiv grčeva u mišićima

Stručnjaci faširane dele na prirodne izvorske, prirodne mineralne i stone vode. Razlika između izvorskih i mineralnih voda je u sastavu, mineralnih materija, navode stručnjaci. Prema prisutnim karakterističnim sastojcima, mineralne vode mogu biti bikarbonatne, sulfatne, hloridne, kalcijumove, magnezijumove, fluoridne, natrijumove, sa niskim sadržajem natrijuma i slično. Često je u vodi prisutno više karakterističnih sastojaka, o čemu je potrebno voditi računa, a sve mora biti navedeno na deklaraciji. Mnoge osobe zbog manjka nekog minerala nastoje da nedostatak nadoknade pravilnom ishranom i upotrebnom odgovarajućih voda sa kalcijumom ili magnezijumom.

Magnezijum je važan za funkciju mišića i nerava, održanje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi na optimalnom nivou, uz brojne druge uloge u organizmu. Magnezijumove vode zato imaju blagotvoran učinak na veliki broj pobrojanih funkcija našeg organizma. Pri niskom nivou magnezijuma u krvi, što je relativno čest slučaj pri ponavljanom intenzivnom fizičkom naporu, javljaju se grčevi u mišićima. Unos magnezijumovih voda može u ovakvim situacijama da bude od koristi sportistima i fizičkim radnicima – kaže za portal eKlinika dr Ivana Ristanović Ponjavićspecijalista higijene šef Odseka za vode u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd.

Vode za osobe sa hroničnom opstipacijom

Magnezijum povoljno deluje na mišiće i uključujući i najjači mišić – srce. Ovaj mineral bitan je za ravnotežu elektrolita,  izgradnju proteina, može da smanji osećaj umora i iscrpljenosti, da nam obezbedi energiju za rad ćelija. Stručnjaci vodu bogatu magnezijumom preporučuju osobama sa hroničnom opstipacijom, dodaje se da nedostatak ovog minerala može biti i faktor rizika za pojavu nekih bolesti.

– Nizak nivo magnezijuma u krvi je, prema nekim studijama, povezan sa rizikom od dijabetesa tipa 2. Pretpostavka je, shodno tome, da unos magnezijuma vodom u dovoljnoj količini može da doprinese prevenciji pojave ovog oboljenja. Magnezijum i kalcijum u optimalnom odnosu (2:1) doprinose sniženju krvnog pritiska. Magnezijumom bogate vode, posebno ukoliko su u njima prisutni i sulfati, ubrzavaju pražnjenje digestivnog trakta, te se primena ovih voda preporučuje osobama sa hroničnom opstipacijom – precizira dr Ivana Ristanović Ponjavić.

Koje flaširane vode se ne preporučuju pacijentima sa hipertenzijom?

Kalcijum u flaširanim vodama često se dovodi u vezu sa čvrstoćom kostiju. Sagovornica portala eKlinika navodi da kalcijum ima i druge, važne uloge u održavanju normalnog krvnog pritiska, koagulaciji krvi, funkciji nerava, većeg broja hormona… I pored dobrih osobina hronični pacijenti sa visokim krvnim pritiskom morali bi da obrate pažnju na količinu natrijuma u vodi koju koriste.

– Za optimalno iskorišćenje kalcijuma iz vode bitan je već pomenuti odnos sa magnezijumom. Kalijum u protivteži sa natrijumom, učestvuje u regulaciji krvnog pritiska. Nedostatak kalijuma ređe je posledica nedovoljnog unosa ovog minerala, a češće njegovog gubitka pri primeni nekih od diuretika i u stanjima koje prate intenzivna dijareja i povraćanje,  prekomerno znojenje. Nadoknada kalijuma je u ovim stanjima neophodna. Natrijum, utiče na povećanje krvnog pritiska, te se upotreba natrijumovih voda nikako ne preporučuje osobama sa hipertenzijom – naglašava dr Ivana Ristanović Ponjavić.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo