Antioskidanti su među najvažnijim jedinjenima u hrani Foto: Shutterstock
Mandarine nisu samo među najukusnijim citrusima već sadrže i mnoge hranljive materije i vitamine korisne u prevenciji bolesti i oporavku. Uticaj na imunitet i njegovo poboljšanje važan je ne samo kod prehlade i otpornosti na viruse, već i za sprečavanje razvoja ozbiljnijh bolesti.
Mandarina srednje veličine (88 grama) sadrži i sledeće hranljive materije:
Mandarine takođe sadrže brojna druga aktivna jedinjenja koja mogu biti od koristi za naše zdravlje ukoliko ih konzumiramo svakodnevno u umerenim količinama, pre svega vitamin C, E i B12.
Citrusi su odličan izvor vitamina C. Mandarina srednje veličine obezbeđuje 31 odsto dnevnih potreba odrasle žene za vitaminom C i 27 odsto potreba za muškarce. Budući da termička obrada uništava vitamin C, najbolji način da iskoristimo najviše od nutritivne vitaminske koristi mandarina je da ih jedemo u sirovom stanju.
Neke kategorije ljudi mogu biti izložene većem riziku od nedostatka vitamina C (pušači, osobe sa malapsorpcijom…). Pacijenti sa osetljivim crevima treba da provere uticaj citrusa na njihovu crevnu floru i konsultuju se da lekarom pre svakodnevne konzumacije.
Više studija je potvrdilo da fitokemikalije i aktivna jedinjenja u citrusima imaju sledeća korisna svojstva za zdravlje:
U istoj studiji naučnici su konstatovali široku primenu u nekim zemljama (Azija, uključujući Kinu, Japan i Koreju) za sledeća stanja:
Evo najznačajnijih zdravstvenih prednosti zbog kojih bi trebalo konzumirati mandarine.
Pored značajnog nivoa vitamina C u obezbeđivanju dnevne količine ovog vitamina, takođe sadrže antioksidante kao što su beta-karoten, lutein i zeaksantin. Navedeni karotenoidi pomažu zdravlju očiju i kože.
Mandarine obiluju i vitaminima E i B, koji su od vitalnog značaja za jačinu i otpornost kose. Ukoliko u masku za kosu ili regenerator dodamo malo isceđenog soka od mandarine poboljšaćemo joj sjaj i izdržljivost.
Ovo voće je puno vlakana, koja nam omogućavaju da se osećamo duže sito i utiču na funkcionalnost digestivnog sistema. I jedno i drugo doprinosi održavanju i boljoj kontroli telesne težine. Mandarine su dobra ideja i zbog visokog sadržaja vode.
Magnezijum, kalcijum i fosfor koji se nalaze u mandarinama doprinose zdravlju kostiju, kose i noktiju. Ovo je posebno značajno za žene u menopauzi i sa osteoporozom.
Redovno konzumiranje mandarina u umerenim količinama može pomoći u kontroli krvnog pritiska. Vlakna, kalijum i antioksidansi u voću održavaju nesmetan protok krvi i pogoduju normalizaciji krvnog pritiska.
Pektin, koji sadrže mandarine, sprečava da se loš holesterol apsorbuje u crevima i tu zadrži. Na taj načn dobar holesterol koji dobijamo iz namirnica dobija prednost.
Mandarine sadrže hranljive materije koje pomažu zarastanju rana i sprečavaju prehladu, ali i daju potporu nervnom sistemu, grčeve u mišićima. Sve je više istraživanja koja ispituju uticaj citrusa pa i mandarina na prevenciju malignih bolesti. Rezultati su ohrabrujući jer materije poput limonena pokazuju neka svojstva u sprečavanju razvoja raka jetre ili dojke.