Naslovna / Ishrana

Nektarine ili breskve: Koje voće je zdravije i zbog čega

Priredio/la: I. V. |18:00 - 09. 06. 2024.

U pogledu vlakana i proteina koje sadrže, breskve i nektarine su vrlo slične, a što se tiče mikronutrijenata – razlike su dosta uočljivije

nektarine breskve Nektarine sadrže nešto veće količine kalijuma, niacina, magnezijuma i fosfora Foto: Shutterstock

Nektarine i breskve su različiti, ali srodni plodovi iz roda Prunus persica. Nektarine su specifična sorta breskve, a i one i breskve dostupne su u varijanti sa belim i žutim „mesom“ i smatraju se koštičavim voćem, jer obe vrste ploda imaju košticu u središtu. Iako su vrlo slične, nektarine i breskve se razlikuju po ukusu, izgledu i nutritivnom sastavu i potencijalnih zdravstvenih koristi.

Koje hranljive materije sadrže nektarine i breskve?

Nektarine i breskve su i odlični izvori hranljivih materija, kao što su:

Obe vrste voća sadrže visoke nivoe karotenoida (pigmenata), kao što su beta-karoten, lutein i zeaksantin. Breskve i nektarine su slične u pogledu kalorija, ugljenih hidrata, vlakana i proteina koje sadrže. Na nivou mikronutrijenata, breskve sadrže nešto veće količine vitamina A, vitamina C i luteina. Nektarine, s druge strane sadrže nešto veće količine kalijuma, niacina, magnezijuma i fosfora. Pored toga, nivoi beta-karotena u breskvi i nektarinama sa žutim mesom su skoro dvostruko veći od breskvi i nektarina sa belim unutrašnjim plodom. Ove suptilne varijacije u boji i veličini mogu da utiču na sadržaj hranljivih materija u breskvi i nektarinama, ali i na zdravstvene prednosti.

Razlika u ukusu i teksturi

Zrele breskve imaju mekan osećaj u ustima i veoma su sočne. Breskve sa belim mesom mogu da budu slađe i manje kisele od žutih. Nektarine su obično manjeg ploda i sa manjim sadržajem vode i često se smatraju slađim od svojih „rođaka“. Zrela nektarina ima čvršći i ujednačeniji osećaj u ustima i manje je sočna.

Nektarine i breskve vizuelno se razlikuju ne samo po veličini, već i po teksturi kože. Pokožica breskve je pokrivena „dlačicanma“ dok je kožica nektarina glatka na dodir. Razlike u sortama i nivoi zrelosti breskve i nektarine mogu da utiču na ukus i teksturu.

Kakve zdravstvene koristi imaju breskve i nektarine?

Nektarine i breskve su i odlični izvori hranljivih materija, posebno vitamina A, vitamina C, kalijuma, niacina, magnezijuma i fosfora. Oba ploda takođe sadrže visoke nivoe karotenoida beta-karotena, luteina i zeaksantina. Takođe su bogati dijetalnim vlaknima.

1. Breskve i nektarine su odlični izvori dijetalnih vlakana. Analizom iz 2023. godine ispitana je veza između povećane količine dijetalnih vlakana i nekoliko važnih markera zdravlja, kao što su:

Poboljšano varenje
Smanjen krvni pritisak
Smanjen nivo lipida
Smanjena upala
Stabilizovan nivo šećera u krvi.
Analiza je zaključena pronalaskom opšte veze između visokog unosa vlakana u ishrani i nižeg rizika od ukupnog mortaliteta (uključujući bolesti na koje utiču gore navedeni markeri).

2. Poboljšana kognicija. Sistematski pregled nivoa karotenoida u krvi, kojim su breskve i nektarine veoma bogate, otkrio je ograničenu vezu između nižih nivoa i povećanog rizika od Alchajmerove bolesti i blagog kognitivnog oštećenja.

3. Poboljšano zdravlje očiju. Nedavna istraživanja otkrila su vezu između potrošnje beta-karotena i smanjene progresije makularne degeneracije u odnosu na starosnu dob. Ova analiza je takođe otkrila pozitivnu vezu između povećanog unosa luteina i zeaksantina i poboljšane oštrine vida. Postoje obećavajući dokazi koji podržavaju pozitivne efekte konzumiranja karotenoida i poboljšanja zdravlja očiju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo