Namirnice sa antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima mogu ublažiti simptome, skratiti trajanje naše bolesti i sprečiti buduće prehlade.
Ispostavlja se da su naše bake u pravu. Tanjir pileće supe koristan je kada smo prehlađeni. Supa je dobar izvor proteina, vitamina i minerala. Takođe sadrži elektrolite, koji mogu da održe našu hidrataciju. Topla para takođe može pomoći u pročišćavanju zapušenog nosa i sinusa.
Osim ovoga, supe su odlična opcija jer se lako jedu i vare, posebno kada se osećamo umorno ili imamo loš apetit. Dodavanje sastojaka poput mesa, pasulja i povrća obezbeđuje neophodne hranljive materije za oporavak, kaže Karina Tolentino, dijetetičar.
Citrusno voće, poput pomorandže, grejpfruta, mandarina i limuna, sadrži puno vitamina C, koji može ojačati imunitet. Vitamin C pomaže u povećanju proizvodnje belih krvnih zrnaca koja se bore protiv infekcije. Neka istraživanja takođe sugerišu da vitamin C može malo skratiti trajanje prehlade.
Voćni sokovi, poput soka od pomorandže, takođe sadrže velike količine vitamina C. Međutim, njihova kiselina ponekad može da iritira upalu grla.
Antioksidanti su supstance koje sprečavaju oštećenje ćelija. Hrana i pića koja sadrže mnogo antioksidanata mogu pomoći u borbi protiv bolesti. Neka istraživanja pokazala su da antioksidant kvercetin može pomoći u odbrani od prehlade.
Namirnice koje sadrže kvercetin su:
Istraživanja su pokazala da hrana sa antiinflamatornim svojstvima može pomoći u prevenciji i lečenju respiratornih infekcija. Hrana sa antiinflamatornim dejstvom često sadrži antioksidante. Primeri su:
Poznato je da ljute papričice mogu da budu začin za mnoga jela. Takođe mogu da pomognu u pročišćavanju začepljenog nosa kada imamo prehladu. Neka istraživanja pokazala su da kapsaicin, aktivni sastojak začinjene paprike, može pomoći u smanjenju simptoma kašlja.
Neka istraživanja pokazala su da đumbir može smanjiti mučninu koja je povezana sa trudnoćom ili hemoterapijom. Druge studije pokazuju da đumbir može imati antimikrobna svojstva i pomoći u borbi protiv bakterija koje izazivaju streptokoknu upalu grla. Da bismo olakšali bol u grlu, možemo da žvaćemo sirovi đumbir ili da od njega napravimo čaj.
Beli luk sadrži alicin, koji ima antiinflamatorna, antioksidativna i antibakterijska svojstva. Jedno istraživanje pokazalo je da starije odrasle osobe koje svakodnevno jedu ekstrakte crnog i belog luka imaju bolju otpornost na respiratorne infekcije.
Čaj od kamilice može ublažiti simptome prehlade, kao što je upala grla. Sadrži antioksidante i jedinjenja koja mogu smanjiti upalu. Neka istraživanja pokazuju da kamilica može da podrži imunološki sistem. Trudnice i osobe sa istorijom teških alergija treba da razgovaraju sa lekarom pre nego što piju ovaj čaj.
Med ima antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u lečenju infekcija. Jedan pregled otkrio je da je med efikasniji od sastojaka u lekovima za kašalj bez recepta (OTC) za decu . Ali treba imati na umu da bebama mlađim od 12 meseci nikada ne bi trebalo davati med.
Kurkuma sadrži kurkumin, jedinjenje sa antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima. Neke studije ukazuju na to da kurkuma može pomoći u borbi protiv infekcija. Možemo da konzumiramo svežu kurkumu, daje uzimamo kao suplement ili da kurkumu u prahu pospemo po omiljenim jelima.
Višnje sadrže puno vitamina C koji pomaže u podršci imunitetu. Konzumiranje kiselog soka od višanja takođe može da podstakne bolji san. To je zato što sok sadrži triptofan i melatonin, koji regulišu san. Adekvatan san dok smo bolesni može pomoći da ojačamo imuni sistem.
Šargarepa je dobro poznato korenasto povrće koje sadrži beta-karoten, koji može pomoći bolje funkcionisanje imunološkog sistema. Šargarepu možemo konzumirati sirovu ili je dodati u sokove, čorbe ili supe.
Zeleno lisnato povrće, uključujući spanać, kelj i romana salatu, sadrži vitamine, minerale i antioksidante zvane polifenoli, koji štite ćelije od oštećenja. Lisnato povrće možemo da jedemo samostalno ili da ga dodamo u smuti ili supu.
Kivi sadrži vitamine C, E, folate, kalijum, bakar, vitamin K i polifenole. Jedno istraživanje pokazalo je da su deca predškolskog uzrasta koja su konzumirala kivi bila manje sklona razvoju prehlade ili gripa.
Masna riba, poput lososa, inćuna i tunjevine, dobar je izvor proteina kada smo bolesni. Omega-3 masne kiseline u lososu mogu imati antiinflamatorni efekat. Losos je takođe bogat vitaminom D, koji je važan za imuni sistem. Masna riba takođe je meka i lako se jede kada smo bolesni.
Neke namirnice, pića ili supstance kojih se treba kloniti ako smo prehlađeni su sledeće:
Kod nekih osoba mlečni proizvodi mogu da zgusnu sluz i da pogoršaju simptome prehlade. Međutim, neki mlečni proizvodi, kao što je jogurt, sadrže probiotike, koji mogu pomoći u borbi protiv bolesti. Ako osetimo da nam mlečni proizvodi pogoršavaju simptome, treba da ih izbegavamo.
Kod lekara treba da odemo ako imamo: