Još u vrtiću smo slušali priče o tome koliko je bitno voće za pravilan rast i razvoj organizma. Voće jeste zdravo, odličan je izvor vitamina C i beta karotina – najvažnijih oksidanata u borbi sa slobodnim radikalima koji oštećuju ćelije. Ipak, stručnjaci tvrde da ne bi trebalo preterivati kada je reč o voću. S jedne strane ima ljudi koji retko kada pojedu komadić jabuke, ali i onih kojima skoro 90 odsto ishrane čini voće. Idealna količina je na sredini, između ova dva ekstrema, i varira od opšteg zdravstvenog stanja osobe.
Uopšteno, većini ljudi je potrebno od dve do četiri porcije voća na dan. Nastojte da pojedete barem pola jabuke ili kruške u jednoj porciji. Mnogi na primer pojedu jednu porciju voća za doručak, i drugu za užinu kasnije tokom dana. Fizički aktivnije osobe trebalo bi da jedu više voća, za njih i mlade ljude u razvoju potrebne su i sve četiri porcije voća, piše Health.
Voće jeste prepuno sastojaka, pomaže varenju, reguliše nivo holesterola u krvi i odlična je prevencija protiv srčanih i malignih oboljenja, ipak, ne sme se preterivati. Pojedine vrste imaju dosta ugljenih hidrata. Jedna srednja jabuka, šolja borovnica, mala banana imaju oko 20 grama. Ukoliko unosite previše voća možete dobiti dodatne kilograme. Jasno je da na primer krupnijim osobama treba više hrane, pa i više voća. Deca i mlađe osobe u razvoju isto će trebati možda dodatne količine, u zavisnosti od aktivnosti. Primera radi, ako ste sitnija žena koja dosta sedi i vežba 45 minuta pet dana u nedelji, neće vam biti potrebno toliko voća kao nekom visokom muškarcu koji radi fizički zahtevan posao.
Sigurno je bolje uveče pojesti bananu, jabuku ili maline dok gledate televiziju ili čitate nešto na internetu, nego čokoladu, čips ili sladoled. Savet je, ipak, da pojedete porciju voća pre neke fizičke aktivnosti. Ukoliko baš volite da jede voće uveče, pokušajte da ograničite porcije.
Kalorijska vrednost voća relativno je mala pa nema opasnosti od gojenja, ali umerenost ni u ovom slučaju nije na odmet, pa ne preterujte sa voćnim obrocima. Voće je najprirodniji čistač organizma. Pošto je brzo svarljivo, najbolje se apsorbuje kada se uzima kao zaseban obrok, a najhranljivije je kada se jede sirovo jer je tada gubitak minerala i vitamina sveden na minimum.
Voće poput grožđa, banana, šljiva, bresaka, pa čak i nekih vrsta jabuka, sadrži znatno više kalorija nego što ljudi misle. Ne treba preterivati i jesti ih u neograničenim količinama.
Ne jedite voće posle obroka, već na prazan stomak, savetuju neki autori. Preporuka je da se izbegava uzimanje voća sa nekom drugom hranom, kako biste izbegli nadimanje. Ovo ne važi za pomorandže i limun, jer su oni kiseli, pa u našem telu stvaraju baznu (alkalnu) sredinu.