Ako uživate u toploj šolji mleka pre spavanja, dodajte joj malo muskatnog oraščića. Ne samo da će vam pomoći da se opustite, već će ovaj napitak učiniti izuzetno zdravim. Šolja mleka sa muskatnim oraščićem kažu da ima osobine koje smiruju i pomažu da bolje spavamo. I ne samo to – mleko sa muskatnim oraščićem takođe može da nas oslobodi anksioznosti i stresa i da pomogne varenju. Osobine muskatnog oraščića za ublažavanje bolova mogu da nam obezbede neophodan noćni odmor.
Muskatni oraščić je začin koji se dobija iz semena drveta Myristica fragrans i potiče sa Molučkih ostrva u Indoneziji. Ukus muskatnog oraščića je sladak, ali i blago orašast. Često se dodaje u slatka i slana jela, ali i u peciva i pića.
Muskatni oraščić sadrži miristicin, koji je poznat po svojim antiinflamatornim, antioksidativnim i antimikrobnim svojstvima. Studija objavljena u Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition, navodi da se ulje muskatnog oraščića može boriti protiv 25 vrsta bakterija. Međutim, važno je znati da je konzumiranje prave doze muskatnog oraščića ključno, jer može biti toksičan u velikim količinama.
Prema Američkoj upravi za hranu i lekove, jedna supena kašika ili 7 g muskatnog oraščića sadrži:
1. Može poboljšati san
Muskatni oraščić sadrži miristicin, jedinjenje hvaljeno zbog svojih sedativnih efekata. Studija, objavljena u časopisu Journal of Interdisciplinary Cycle Research, navodi da muskatni oraščić, u kombinaciji sa mlekom, ima svojstva koja izazivaju san, i pokazalo se da je i efikasan tretman za nesanicu. Zbog toga je topla šolja mleka sa muskatnim oraščićem umirujući napitak pre spavanja.
2. Smanjuje anksioznost
Muskatni oraščić, pomešan sa mlekom, stimuliše hormon serotonin. Ovaj hormon ne samo da pruža zadovoljstvo, već vodi i do veoma smirenog stanja uma, navodi studija objavljena u časopisu Journal of Interdisciplinary Cycle Research.
3. Ima antiinflamatorna svojstva
Još jedna prednost muskatnog oraščića jeste da sadrži jedinjenja kao što su monoterpeni i flavonoidi, poznati po svojim antiinflamatornim efektima. Muskatni oraščić takođe sadrži cijanidine i fenolna jedinjenja koja takođe imaju antiinflamatorna svojstva. Studija objavljena u Food and Nutrition Research izveštava o istraživanju na pacovima u kom su neki pacovi dobili malo ulja muskatnog oraščića, dok su drugi dobili rastvor koji izaziva upalu. Pokazalo se da su pacovi kojima je dato ulje muskatnog oraščića imali manje zapaljenja, bolova i otoka zglobova.
4. Pomaže varenje
Muskatni oraščić takođe pomaže boljem varenju. Studija objavljena u Phytochemistry Reviews ukazuje na to da ekstrakti muskatnog oraščića mogu pomoći u poboljšanju gastrointestinalne funkcije. Dodaje se da se muskatni oraščić koristi kao lek za gastrointestinalne probleme kao što su nadimanje, grčevi, loše varenje i dijareja. Međutim, za ovo je potrebno više istraživanja.
5. Ima antioksidativne efekte
Muskatni oraščić bogat je antioksidansima, koji mogu pomoći u zaštiti tela od oksidativnog stresa. Antioksidansi mogu sprečiti oštećenje ćelija i pomoći u sprečavanju mnogih hroničnih bolesti. Studija sprovedena na pacovima, objavljena u časopisu Journal of Ayurveda and Integrative Medicine, zaključila je da je oštećenje ćelija sprečeno kod pacova uz pomoć ekstrakta muskatnog oraščića. Grupa pacova koja nije dobijala muskatni oraščić doživela je oštećenje tkiva kao i smrt ćelija.
6. Može podržati kardiovaskularno zdravlje
Jedinjenja muskatnog oraščića mogu imati pozitivne efekte na zdravlje srca potencijalno poboljšavajući lipidne profile. Muskatni oraščić sadrži kalijum, a poznato je da kalijum pomaže u regulisanju srčanog ritma, kao i krvnog pritiska. Studija na životinjama objavljena u Međunarodnom časopisu za biomedicinsku nauku navodi da dodatak muskatnog oraščića može smanjiti rizik od srčanih oboljenja i sprečiti visok holesterol.
Recept za mleko sa muskatnim oraščićem veoma je jednostavan, a šolja ovog napitka koji izaziva san može se brzo pripremiti.
Važno je imati na umu da iako muskatni oraščić može pružiti mnoge potencijalne koristi, treba ga konzumirati umereno. Visoke doze muskatnog oraščića, u mleku ili bez njega, mogu izazvati neželjene efekte, kao što su mučnina, vrtoglavica, a u teškim slučajevima čak i toksičnost.
The Netherlands Journal of Medicine izveštava o slučaju 37-godišnjakinje koja je unela dve kašičice ili 10 g muskatnog oraščića. Ubrzo je osetila da su joj suva usta, vrtoglavicu, slabost, kao i zbunjenost. Dugotrajni rizici konzumiranja previše muskatnog oraščića mogu dovesti do trovanja muskatnim oraščićem. Visoke doze miristicina, prisutnog u muskatnom oraščiću, takođe mogu dovesti do otkazivanja organa, navodi se u studiji, objavljenoj u Forensic Toxicology.
Preporučena količina za kulinarske svrhe uglavnom je manja od kašičice za odraslu osobu. Za pripremu hrane obično je dovoljna jedna četvrtina ili pola kašičice muskatnog oraščića da poboljša ukus. Ako dodajete muskatni oraščić u mleko, počnite sa prstohvatom i dođite do jedne četvrtine kašičice. Takođe, nemojte piti više od 2 šolje mleka sa muskatnim oraščićem dnevno.
Osobe koje imaju postojeće zdravstvene probleme ili uzimaju lekove trebalo bi da se konsultuju sa lekarom ili dijetetičarom radi personalizovanih saveta o dodavanju mleka sa muskatnim oraščićem u ishranu.