Vitamini i suplementi

Da li su nam suplementi zaista potrebni? ePodcast sa prof. dr Jankom Samardžićem

U današnjem ePodcastu, prof. dr Janko Samardžić, klinički farmakolog, objašnjava kada i kako su suplementi korisni, te na koji način možemo prepoznati stvarne potrebe našeg organizma za dodacima ishrani

U vremenu kada se sve više govori o suplementima i dodacima ishrani koji obećavaju poboljšanje zdravlja, energije i vitalnosti, važno je zapitati se koliko su nam zaista potrebni. Suplementi su postali neizbežan deo tržišta, od vitamina i minerala do probiotika i drugih hranljivih materija. Ali, postavlja se pitanje – da li je suplementacija neophodna za svakoga ili je to samo prolazni trend? Kada i kako bismo trebali koristiti suplemente? Na ova pitanja odgovara naš današnji gost, prof. dr Janko Samarđić, klinički farmakolog i profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu. 

U današnjem ePodcastu smo razgovarali o sledećim temama:

Šta je suplementacija?

Suplementacija podrazumeva proces dodavanja hranljivih materija koje nedostaju u svakodnevnoj ishrani. Prof. dr Samardžić je objasnio da, iako bi uravnotežena ishrana trebala da obezbedi sve potrebne nutrijente, moderna prehrana često nije dovoljna zbog osiromašenog nutritivnog sastava hrane. Tu nastupa potreba za suplementima, koji pomažu u nadoknadi nedostatka vitamina, minerala i drugih hranljivih materija.

Da li su suplementi potrebni svima?

Suplementacija nije neophodna za svakoga. Prema rečima prof. dr Samardžića, suplementi su potrebni osobama kod kojih su prepoznati znaci nedostatka određenih hranljivih materija, što se najčešće dešava sa vitaminom D, magnezijumom, gvožđem, cinkom i selenom. On ističe da se suplementi ne bi trebali uzimati „na slepo”, već na osnovu stvarne potrebe organizma.

Najčešći nedostaci u ishrani

Jedan od najčešćih problema, posebno u periodu manjeg izlaganja suncu, jeste nedostatak vitamina D, koji može izazvati hronični umor, iscrpljenost, promene na koži, pa čak i neregularnosti u srčanom ritmu. Vitamin C, koji je odavno poznat po svojoj važnosti, i dalje je koristan, posebno u borbi protiv infekcija i tokom oporavka.

Mogu li se svi vitamini i minerali uneti putem ishrane?

Klasična teorija kaže da uravnotežena ishrana treba da obezbedi organizmu sve potrebne nutrijente. Međutim, zbog savremenih metoda proizvodnje, prerade i skladištenja hrane, mnogi proizvodi danas imaju smanjen nutritivni sastav. Zbog toga je često teško uneti sve potrebne vitamine i minerale samo putem hrane, pa je suplementacija postala važna komponenta održavanja zdravlja.

Kada je pravo vreme za suplementaciju?

Jeseni i zima su periodi kada je suplementacija najpotrebnija, posebno zbog smanjene izloženosti suncu i osiromašene ponude svežeg voća i povrća. Suplementi u ovom periodu mogu značajno pomoći u održavanju imunog sistema i opšteg zdravlja.

Suplementacija može biti veoma korisna kada je primenjena u pravo vreme i na pravi način. Ali, pre nego što počnete sa uzimanjem suplemenata, važno je konsultovati se sa stručnjakom i proveriti stvarne potrebe vašeg organizma – istakao ju današnjem ePodcastu prof. dr Janko Samardžić.

A kada je pravo vreme da se počne sa korišćenjem dodatnih vitamina i minerala, koliko ih dugo treba koristiti, šta znači „zlatno pravilo” 3×3 i još mnogo korisnih informacija o supelementima i njihovoj ulozi u održavanju zdravlja saznaćete iz današnjeg ePodcasta.

Reč, dve o gostu ePodcasta

Prof. dr Janko Samardžić je istaknuti klinički farmakolog i profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu sa bogatim iskustvom u oblasti farmakologije i terapije lekovima. Njegovo istraživačko polje obuhvata racionalnu upotrebu lekova, personalizovanu medicinu i suplementaciju, a objavio je brojne naučne radove u domaćim i međunarodnim časopisima. Kao cenjeni stručnjak, učestvuje u edukaciji budućih lekara i zdravstvenih radnika, dok aktivno doprinosi javnim raspravama o značaju pravilne primene farmaceutskih proizvoda. Autor je više od 100 naučnih i stručnih publikacija, profesor po pozivu na više inostranih univerziteta i pozvani predavač na međunarodnim naučnim skupovima. Dobitnik je nagrade Srpskog farmakološkog društva za izuzetne rezultate postignute u naučno-istraživačkom radu.