Namirnice koje izazivaju zatvor mogu usporiti varenje i stvoriti tvrdu stolicu. Da bi se sprečio zatvor, treba izbegavati hranu koja može izazvati opstrukciju, kao što su mlečni proizvodi, crveno meso i hrana koja je obrađena ili pržena.
Određena zdravstvena stanja mogu povećati verovatnoću od dobijanja zatvora. To uključuje celijakiju, metabolička stanja, hipotireozu i upale povezane sa divertikularnom bolešću. Ako znamo koja hrana uzrokuje zatvor možemo smanjiti rizik od njegove pojave. Ali, ako i kada dođe do zatvora, postoji mnogo namirnica koje možemo jesti da bismo olakšali simptome.
Belo brašno i druga rafinisana brašna su pšenica iz koje je uklonjena većina vlakana. Zdrav unos vlakana neophodan je za nesmetan rad creva. Da biste olakšali i sprečili zatvor, izbegavajte hranu napravljenu od belog brašna:
Zdraviji izbor su integralne žitarice, koje su dobar izvor dijetnih vlakana.
Prerađeno meso može biti teško za probavni sistem. Skoro uvek sadrži velike količine masti, koje mogu usporiti varenje. Takođe siromašno je zdravim dijetnim vlaknima. Mnoga prerađena mesa sadrže nitrate, koji produžavaju njihov rok trajanja, ali i doprinose zatvoru.
Za sprečavanje zatvora, najbolje je izbegavati sledeće prerađeno meso:
Kao i prerađeno meso, pržena hrana je teško svarljiva. Usporava varenje i može doprineti stvrdnjavanju stolice.
Pržena, posebno hrana pržena u dubokom ulju, bogata je zasićenim mastima. Poznato je da ishrana sa visokim sadržajem zasićenih masti povećava zatvor, posebno kod starijih osoba, za razliku od ishrane sa malo zasićenih masti.
Da bi se izbegao zatvor, treba izbegavati:
Mnogi ljudi kažu da im mlečni proizvodi izazivaju zatvor. To može biti zbog laktoze ili drugih jedinjenja koja se nalaze u mlečnim proizvodima. Laktoza je šećer koji neki ljudi ne mogu da prerade. Zatvor nakon konzumiranja mlečnih proizvoda može biti znak intolerancije na laktozu.
Australijska studija iz 2018. pokazala jeda je dugotrajno smanjenje unosa laktoze i fruktoze smanjilo ozbiljnost hroničnog zatvora kod male grupe dece. Rezultati ukazuju na to da ovi prirodni šećeri takođe igraju ulogu.
Kada imate zatvor, pokušajte da smanjite unos mlečnih proizvoda, posebno punomasnih mlečnih proizvoda i to:
Kada se zatvor poboljša, pokušajte da vratite malo jogurta u svoju ishranu. Jogurt sadrži prirodne, za creva korisne probiotike. Oni mogu pomoći u normalizaciji crevnih bakterija i sprečavanju zatvora pre nego što počne.
Jaja ponekad mogu biti uzrok zatvora, posebno kod starijih odraslih. Jaja su bogata mastima i siromašna vlaknima. Ako jedete previše jaja, nedostatak vlakana može biti razlog da dobijete zatvor. Ograničite potrošnju jaja i dodajte više hrane bogate vlaknima u svoju ishranu kako biste poboljšali rad creva.
Alkohol utiče na organizam na nekoliko načina. Konzumiranje alkohola smanjuje nivo hormona vazopresina. Rezultat je povećano mokrenje. Ovaj dodatni gubitak tečnosti može izazvati dehidraciju.
Kada ste dehidrirani, ni creva ne dobijaju dovoljno vode. Stolica postaje tvrda i suva. Ove stolice teže prolaze od stolica koje su glatke i meke.
Visoke doze alkohola takođe mogu usporiti vreme potrebno da supstance prođu kroz creva. Kao rezultat toga, možete dobiti zatvor.
Slatka hrana povezana je sa visokim stopama zatvora. To može biti zato što slatkiši i druga zaslađena hrana imaju velike količine nezdravih masti i nedostaju im zdrava probavna vlakna.
Šećer se može naći u mnogim proizvodima:
Umesto da posežete za slatkim grickalicama kada imate zatvor, uzmite voće. Voće neće izazvati zatvor. Osim toga, sadrži prirodni šećer koji zadovoljava vašu želju za slatkim, kao i vlakna koja pomažu gastrointestinalnom traktu.
Većina lekara savetuje da se smanji unos crvenog mesa kako bi se smanjio rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara. Više od bilo čega drugog, crveno meso sadrži visoke nivoe zasićenih masti koje mogu da zapuše arterije i dovedu do ateroskleroze. Takođe postoje i neki dokazi da potpomažu zatvor.
Na isti način na koji zasićene masti u prženoj hrani doprinose zatvoru, konzumiranje velikih količina crvenog mesa može učiniti isto.
Zatvor može biti simptom celijakije. Celijakija utiče na tanko crevo i može biti izazvana hranom koja sadrži gluten. Gluten je prirodni protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Pojavljuje se u prerađenoj hrani kao što su hleb, testenina, keksi i kolači.
Ako imate celijakiju, eliminisanje glutena iz ishrane može da bude veoma korisno. Simptomi celijakije mogu da počnu da se poboljšavaju nakon što prestanete da jedete gluten. Mogu čak i potpuno nestati kada pređete na ishranu bez glutena.
Kofein može biti iznenađujući uzrok zatvora, ali se može dogoditi. Na primer, kod mnogih ljudi kafa pokreće probavu. Međutim, može izazvati i suprotno.
Napici sa kofeinom, kao što je kafa, mogu da nas dehidriraju. Dehidracija može dovesti do zatvora ili ga pogoršati. Ako pijete napitke sa kofeinom, obavezno uz njih pijte puno vode.
Obično se voće smatra dobrom hranom za olakšavanje zatvora. Banane, međutim, možda nisu tako dobre u zavisnosti od toga koliko su zrele.
Nezrele banane mogu zapravo izazvati zatvor ili pogoršati postojeći zatvor. Kako banane sazrevaju, one gube ovo svojstvo. Zato, kada imate zatvor izbegavajte banane. Postoji mnogo drugih dobrih izvora vlakana koje možete izabrati umesto njih.
Neki suplementi i lekovi mogu dovesti do zatvora, uključujući sledeće:
Ako vas brine da ćete zbog nekih lekova ili suplemenata dobiti zatvor, lekar može da propiše alternative koje neće izazvati zatvor.
Hrana bogata vlaknima dobar je izbor kada imamo zatvor: