Zdravlje

Alkohol u bitnoj meri deluje na nivo šećera u krvi, posebno je loša jedna kombinacija

Priredio/la: D. T.

Alkoholna pića su veoma kalorična i daće nam neki kilogram viška, dok će u isto vreme doći do gubitka magnezijuma, kalijuma, cinka

Alkohol je nekada teško izbeći na slavljima. Pije se iz zadovoljstva, ali i u pokušaju da se na pogrešan način reše životni problemi. Kada je u pitanju fizičko i psihičko zdravlje, mnogi stručnjaci naglašavaju da ne postoje bezbedne doze alkohola. Pacijenti sa lošom funkcijom jetre ne bi trebali da piju alkoholna pića, poseban oprez savetuje se pacijentima sa dijabetesom. Alkohol može u bitnoj meri da umanji ili poveća delovanje medikamenta. Stručnjaci izdvajaju kao posebno loše kombinacije alkohola i još jednog bezalkoholnog pića.

Ne postoje sigurne doze alkohola

Lekari će i najzdravijim osobama savetovati ako je moguće uopšte da ne piju alkohol ili da svedu njegovu konzumaciju na najnižu meru. Praznici nekada mogu da budu posebno opterećujući za osobe sa dijabetesom koje inače moraju da paze na vrste, kombinacije, količine namirnica koje jedu.

Smatra se da pacijenti sa dobro kontrolisanim dijabetesom mogu u  vreme posebnih prilika da pojedu ograničene količine kolača ili torte, ali ako se svemu doda i neka čašica alkohola moguće je da dođe do problema.

Dolazi do gubitka važnih minerala i vitamina

Kada popijemo veće količine alkohola nego što naše telo može da podnese može da dođe do glavobolje, slabe orijentacije u prostoru, gubitka pamćenja, pospanosti, povraćanja. Alkoholna pića su veoma kalorična i daće nam neki kilogram viška, dok će u isto vreme doći do gubitka magnezijuma, kalijuma, cinka, može da se pojavi i manjak vitamina B grupe, bitnih za pravilan rad nervnog sistema.

Neće izazvati dijabetes, ali…

Alkohol ne može da izazove dijabetes, ali ako ga koriste pacijenti sa visokim šećerom, može da dođe do komplikacija, uglavnom u vidu pada šećera u krvi (hipoglikemije). Pacijenti sa dijabetesom mogu da popiju po neko piće, ali bitno je pri tome da vode računa o količini i vrsti alkohola.

Kada popijemo alkohol on se iz probavnog trakta apsorbuje u krvotok i stiže do jetre koja je centralna „laboratorija“ organizma i glavni detoksikator. Alkohol može da se apsorbuje iz želuca i creva samo posle 5 minuta od konzumacije, a jetra u proseku za 60 minuta metaboliše jedno alkoholno piće. Posebno je opasno ako se brzo konzumiraju veće količine alkohola, jer jetra nije u stanju da odjednom metaboliše alkohol.

Kada dolazi do naglog skoka šećera u krvi?

Alkohol ne podnosimo svi u istoj meri, muškarci i krupne osobe su nešto otpornije, nego žene i osobe sitnije građe. Alkohol uvek „teško pada“ na prazan stomak, dok s druge strane proteini i masnoće mogu da uspore resorpciju alkohola. U slučaju da piće pijemo naiskap dolazi do brzog skoka šećera u krvi. Alkohol se eliminiše iz organizma i izdahom, putem urina, znojem.

Posebno opasna kombinacija

Pošto je reakcija na alkohol individualna, neće sve osobe sa dijabetesom u istoj meri podneti alkohol. Sve zavisi od količine i vrste pića, procenta alkohola. Likeri su bogati šećerom, stručnjaci kao najgoru moguću kombinaciju za sve zdrave osobe, a posebno za pacijente sa hroničnim bolestima, izdvajaju mešanje energetskih pića sa jakim alkoholom.

Alkohol ima smirujući efekat na većinu osoba, dok je energetsko pića stimulans. Moguće je da ova kombinacija zavara telo, koje ne može da oseti na vreme veće količine alkohola. Posle stimulativnog dejstva energetskog pića može da dođe do jake vrtoglavice, pospanosti, povraćanja.

Za obolele od dijabetesa, pored navedenog, posebno je opasan i unos alkohola u jutarnjim satima, pre jela, pored energetskih pića opasne su i kombinacije alkohola i voćnog soka ili gaziranog slatkog pića. U ovim situacijama može da dođe do pada šećera u krvi.

Šta posle konzumacije alkohola?

U slučaju da osobe sa dijabetesom odluče da popiju po neko piće, savet je da provere prethodno nivo glukoze. Pre spavanja mora da se pojede obrok, u toku noći ponovo da se kontroliše glukoza. Savet je da se piju dovoljne količine vode, da imamo pri ruci slatkiš, u slučaju da dođe do pada šećera. Vrednosti šećera bi trebalo pratiti u naredna 24 sata od upotrebe alkohola.

Prema preporukama American Diabetes Assotiation pacijenti sa dijabetesom ne bi trebalo da konzumiraju alkoholna pića na prazan stomak, niti kada je šećer u krvi nizak. Alkohol nije zamena za obrok niti izvor ugljenih hidrata. Ukoliko ipak odlučimo da popijemo po neko piće savetuju se ograničene količine razblaženih vina, piva sa malo alkohola. Žene ne bi trebalo da konzumiraju više od jednog, a muškarci do dva pića.