Šećer na srce utiče na nekoliko načina, a većina se svodi na holesterol Foto Shutterstock
Šećer može povećati rizik od srčanih oboljenja, direktno i indirektno. Mnogo toga ima veze s tim kako šećer može povećati „loš” i smanjiti „dobar” holesterol.
Šećer na srce utiče na nekoliko načina, a većina se svodi na holesterol.
Pregled iz 2016. otkrio je da visok unos šećera povećava nivo LDL (lošeg) holesterola i smanjuje nivoe HDL (dobrog) holesterola. LDL holesterol je loš zato što izaziva stvaranje plaka koji začepljuje arterije i može oštetiti krvne sudove i srce.
Ishrana bogata šećerom takođe može uticati na srce povećanjem:
Šećer takođe može izazvati prekomerno povećanje telesne težine, što dovodi do svih problema koje smo spomenuli.
– Ishrana bogata šećerom može doprineti gojaznosti. A gojaznost povećava rizik od dijabetesa, visokog krvnog pritiska i visokog holesterola, što sve može povećati rizik od razvoja srčanih bolesti – kaže registrovana dijetetičarka Kate Patton, specijalizovana za preventivnu kardiološku ishranu.
– Ishrana sa visokim sadržajem šećera loša je bez obzira na težinu. Ako jedete mnogo slatkiša i prerađene hrane, verovatno ne unosite dovoljno dobrih namirnica, poput voća, povrća i celih žitarica koje su deo ishrane zdrave za srce – dodaje ona.
Smanjenje šećera može zahtevati određeni trud, ali to nije nemoguće. Američko udruženje za srce ne preporučuje više od sledećeg:
Za smanjenje unosa šećerai kako biste pomogli zdravlju srca Patton savetuje sledeće:
Napici sa dodatim šećerom, kao što su gazirana pića i sokovi glavni su izvor dodatog šećera. Prema opservacionoj studiji, koju je sprovelo Američko udruženje za srce, konzumiranje više od 350 ml slatkih pića više puta dnevno može povećati trigliceride i smanjiti „dobar” holesterol potreban organizmu.
Patton ističe da čak i jedna konzerva gaziranog pića može sadržati više od dnevnog preporučenog ograničenja.
– Prva stvar koju treba da uradite jeste da smanjite unos šećera: ne pijte šećer – naglašava ona.
Izbegavanje šećera možda je lakše zbog oznaka na proizvodima.
– Deklaracije sa nutritivnim vrednostima sada moraju da imaju navedene dodate šećere, tako da je lakše nego ikada pratiti unos šećera u ishrani – napominje Patton.
Ali dodati šećer ima mnogo imena, što može biti zbunjujuće. Zato treba obratiti pažnju na šećer pod raznim imanima kao što su:
Ako imate želju za nečim slatkim, koristite prirodne zaslađivače umesto dodatog šećera. Umešajte voće u običan jogurt umesto da kupujete voćni jogurt. Dodajte bobičasto voće u ovsenu kašu umesto smeđeg šećera.
Čak i sama pomisao da se odreknete slatkiša može da bude neprihvatljiva. Ali ako postepeno smanjujete, obuzdaćete svoju strast prema slatkišima.
– Ne morate u potpunosti da izbegavate šećer, ali umerenost je ključna. Smanjivanje i pronalaženje zdravih zamena dobro je za srce i opšte zdravlj – kaže Patton.
Nisu svi šećeri stvoreni jednaki. Prirodni šećeri, koji se nalaze u hrani kao što su mleko i voće, mogu biti deo zdrave ishrane. Uglavnom, ono na šta treba obratiti pažnju su dodati šećeri.
Dodati šećeri uključuju beli stoni šećer, med ili javorov sirup koji se dodaju u kafu ili prelivaju preko palačinki. Dodati šećeri takođe su uobičajeni sastojci u prerađenoj hrani – gaziranim sokovima, zaslađenom jogurtu, keksima i sladoledu.
Odlazak kod lekara može pomoći da se razjasne pitanja o unosu šećera i nivou holesterola. Kod lekara ili kardiologa treba da odemo ako imamo:
Ono što jedemo uvek će imati dubok uticaj na naše zdravlje, uključujući i srce. Neophodno je da se pridržavamo uravnotežene ishrane, ali i da slušamo svoje telo kada osetimo specifične simptome nakon konzumiranja šećera. Smanjivanje slatkiša može biti teško, ali srce će nam na kraju biti zahvalno. I na kraju, uvek možemo da pronađemo ravnotežu koja zadovoljava i naše srce i naše čulo ukusa.