Naslovna / Zdravlje

Koja stanja uzrokuju drhtanje ruku i na koje bolesti ukazuje

Priredio/la: S.St.|15:00 - 13. 09. 2022.

Drhtanje ruku nekada je normalna pojava, ali, ako to stanje počne da ometa svakodnevni život, može biti znak razvoja ozbiljne bolesti

drhtanje ruku Drhtanje ruku može biti i posledica nedostatka vitamina u organizmu Foto: Shutterstock

Drhtanje ruku javlja se kao posledica različitih stanja, od ozbiljnih bolesti, poput multiple skleroze i Parkinsonove bolesti, do blažih problema, koji se mogu otkloniti promenama životnih navika. Specijalisti navode najčešće uzroke drhtanja ruku.

Esencijalni tremor

Ovaj nervni poremećaj najčešći je razlog zašto vam šoljica sa kafom podrhtava u ruci. Za ovo nema jasnog uzroka, ali ponekad to može da bude promena gena. Ako imate blage simptome, možda vam neće biti potrebno lečenje. Ali, ako vam to smeta u obavljanju svakodnevnih poslova, možda će vam biti potrebni lekovi, radna terapija ili operacija.

Parkinsonova bolest i drhtanje ruku

Kod ovog oboljenje ruka vam se trese jer su moždane ćelije koje upravljaju vašim mišićima oštećene. Podrhtavanje obično počinje na jednoj ruci, ali vremenom može da se proširi i na drugu. Pored toga možete sporije da se krećete, da imate problema sa ravnotežom ili da vam ruke i noge budu ukočene. Osnovni tretman za Parkinsonovu bolest su lekovi, a ponekad se peporučuje i operacija za postizanje bolje kontrole mišića.

Multipla skleroza (MS)

Za multiplu sklerozu karakterističan je proces demijelinizacije kičmene moždine i mozga, a simptomi su drhtanje u rukama ili drugim delovima tela. Lekovi su najčešći način lečenja. Fizička aktivnost i vežbanje uz pomoć terapeuta mogu da vam pomognu kako da kontrolišete svoje simptome.

Drhtanje ruku zbog prekomerno aktivne štitne žlezde (hipertireoza)

Da li ste u poslednje vreme proveravali nivoe hormona štitne žlezde? Drhtanje ruku može da bude znak hipertireoze, što znači da vaša štitna žlezda ima pojačanu finkciju i ubrzava rad srca. Takođe možete da gubite na težini, a da vam to nije cilj, da ste osetljivi na svetlost, da imate ubrzan rad srca i da imate problema sa spavanjem. Analiza krvi će biće dovoljna da lekar ustanovi u čemu je problem.

Previše kofeina

Ne možete bez jutarnje kafe? Popijte šoljicu ili dve i na tome se zasutavite. Kofein je stimulans, pa će osim što vam pomaže da se probudite u prekomernim količinama biti razlog što vam se ruke tresu. Međutim, kafa nije jedini krivac. Ne treba zaboraviti da je kofein prisutan i u lekovima za glavobolju, čokoladi i nekim gaziranim pićima.

Odvikavanje od alkohola

Zavisnicima od alkohola ruke počinju da se tresu kada prestanu da piju, a ovaj problem nastaje desetak sati nakon poslednjeg pića i može da traje nekoliko nedelja. U nekim programima za detoksikaciju koriste se lekovi koji pomažu da se kontrolišu simptomi odvikavanja.

Drhtanje ruku zbog nedostatka sna

Auto ne može da se kreće ako mu ne date gas. Isto tako vaš mozak ne može da šalje poruke tamo gde treba bez sna. Kada ne spavate dovoljno, vaš mozak može greškom da natera ruke da vam drhte. Srećom, dovoljno sati sna dobar su put do mirnih ruku.

Nizak nivo šećera u krvi

Šećer u krvi pokreće vaše nerve i mišiće. Kada ga nema dovoljno, ruke počinju da se tresu. Uzrok niskog nivoa šećera u krvi može da bude dijabetes, određeni lekovi, previše alkohola ili nedovoljno hrane. Lekar može da vam pomogne da saznate šta je pravi uzrok.

Drhtanje ruku kao posledica stresa

Kada daživite neki stres, vaši nervi postaju preopterećeni. Ruke vam se tresu i srce vam ubrzano kuca. Sve ovo nestaće sa nestankom stresa. Ovde mogu da pomognu tehnike oslobađanja od stresa – duboko disanje ili meditacija.

Određeni lekovi

Grčenje ruku uobičajena je nuspojava mnogih vrsta lekova. Među najčešćim su oni za smirenje, napade, migrenu, neuropatiju i astmu, kao i neki antihistaminici.

Pušenje

Iako se neki ljudi nadaju da će tako ublažiti stres, pušenje može da izazove anksioznost. Nikotin, koji je u duvanu i izaziva izavisnost, ulazi u vaš krvotok i zbog toga vam srce brže kuca. Zasto možete da budete uznemireni i da vam se ruke tresu. Najbolje bi bilo da se sa lekorom posavetujete kako da prestanete sa pušenjem.

Drhtanje ruku zbog nedostatka vitamina B 12

Vitamin B 12 igra veliku ulogu u održavanju zdravlja vašeg nervnog sistema. Ako ne jedete meso ili jaja, ne pijete mleko ili ako uzimate neke lekove, može da se desi da imate niži nivo ovog vitamina od normalnog. Zbog toga ruke mogu da vam se tresu ili da vam ruke i noge budu utrnule i da osećate peckanje. Lekar može da vas posavetuje da li treba da uzimate suplemente.

Feohromocitom

Ovo je retki tumor koji raste u nadbubrežnoj žlezdi. Iako je tumor obično benigni, zbog njega se povećava vaš krvni pritisak, javlja se drhtavica i jako znojenje, kratak dah i glavobolju. Ovaj tumor može da bude uzrok srčanih oboljenja i moždanog udara, tako da je najbolje da se odstrani hirurški.

Poremećaji jetre

Drhtanje je simptom nekoliko poremećaja jetre, poput Vilsonove bolesti, kod koje nagomilavanje bakra u vašem organizmu oštećuje jetru i mozak. Pored toga, osećaćete se umorno i dobićete žuticu – žutu nijansu očiju i kože. Vilsonova bolest leči se lekovima i promenama u ishrani.

Poremećaji mozga

Ako ste imali moždani udar ili traumatsku povredu mozga, nećete moći da kontrolišete rad mišića ruku. Lekar će vam propisati lekove ili radnu terapiju da biste mogli da regulišete drhtanje. I izbegavajte kofein, nikotin ili bilo šta drugo što pogoršava simptome.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Meni trese desna ruka od 2007 godine isao sam na vise pregleda i trosio vise tableta ali nista nije pomoglo
21:58, 13. 09. 2022.
Odgovori

Pijo sam i modopar samo malo smanji drhtanje ruke.

vesna
6:25, 15. 09. 2022.
Odgovori

Meni je dijagnostikovan tremor,uz konsultaciju moje doktorke,krenula snm u ptragu ono što je najbolje za mene. Pošto nam je sve dostupno i lako dolazimo do informacija koje su nam neophodne,istraživala sam po internetu alternativnu medicinu,sa popularnog sajta pro100healthy,poručila sam medicinke kapsule lavlje grive koji redovito pijem u kombinaciji sa čajem od koprive.

Sladjana
11:12, 02. 12. 2022.
Odgovori

Postovana,
da li Vam je lavlja griva pomogla kod tremora?
S postovanjem
Sladjana

Vasilije
8:21, 18. 09. 2022.
Odgovori

Korisno je ovi sto citam generalno ali mislim da nije dobro plasiti ovaj narod sa svim i svscim. Pazi ovo pazi
na ono jedi ovo nemoj ono vezbaj pod nadzorom strucnog lica (ko to da plati i od cega) itd. Ko ce da radi i resava svd potrebno porodici.
Po strucnim preporukama mozda moze da radi 5 do 10 posto penzionera i oni koji su se „snasli“ u
zivotu i one koje zive „svoj zivot.
Spasavaj se ko moze i kako moze
i bas te briga za bilo sta i bilo koga u prevodu.
To je nama donela zapadna masinerija.
.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo