Deca

Čia seme za decu: Da li je bezbedno i kako da ga koristimo

Čia seme za decu odlično je jer pomaže u boljem formiranju kostiju, razvoju mozga i sprečava zatvor

Smatra se da je čia seme veoma zdravo kada su u pitanju odrasli. Međutim, kada je reč o čia semenu i deci pitamo se da li je ono za njih bezbedno, koliko smeju da ga konzumiraju, da li mogu da ga jedu svaki dan… Ne samo da je čia seme bezbedno za decu, već je odlično i za izbirljive osobe.

Da li je čia seme bezbedno za decu

Čia seme deca mogu bezbedno da konzumiraju. Deca imaju najveće potrebe za hranljivim materijama u prvim godinama života jer prolaze kroz brz rast i razvoj. Pošto je tako bogato hranljivim materijama i može da se doda svakoj hrani, čia seme može da pomogne da se popune nedostaci u ishrani koji mogu nastati usled izbirljivog jelovnika i povećanih potreba za ishranom, objašnjava dijetetičar Veena V.

Deca mogu da jedu čia seme bez ikakvog rizika ili komplikacija. Možda je malo, ali ovo seme je moćan izvor hranljivih materija, onih koje pomažu u rastu i zdravlju deteta i stoga se dobro uklapaju u celokupnu uravnoteženu ishranu.

– Dodavanje čia semena u dečju ishranu treba početi sa malom količinom dopunjenom tečnošću kako bi dete moglo da ga proguta, inače je rizik od zatvora veliki – kaže ona. Međutim, važno je da se konsultujete sa pedijatrom pre nego što uvedete čia seme u ishranu vašeg deteta.

Koje su prednosti čia semena za decu

Postoje mnoge zdravstvene prednosti čia semena za decu, među kojima su:

1. Može pomoći u razvoju mozga

Čia seme dobro je za razvoj mozga jer sadrži omega-3 masne kiseline. Dečji mozak razvija se 90 odsto do pete godine, pa stoga čia seme može da igra važnu ulogu. Čia seme bogato je alfa-linolenskom kiselinom (ALA), što pomaže u pospešivanju razvoja mozga, navodi se u studiji objavljenoj u Journal of the American Heart Association.

2. Čia seme olakšava zatvor

Deca su često sklona zatvoru, a čia seme u tome može da pomogne. Oko 28 gr čia semena sadrži 9,75 g vlakana, koja su odlična kada je u pitanju zdravlje probave. 

3. Može pomoći deci da izgrade jače kosti

Čia seme je prirodni izvor kalcijuma potrebnog za izgradnju jakih kostiju. Često naglašavamo važnost mleka za decu, ali čia seme sadrži više od pet puta više kalcijuma od punomasnog mleka. Sto grama punomasnog mleka ima 113 mg kalcijuma, dok 100 g čia semena sadrži 631 mg kalcijuma. Ranije navedena studija kaže da dugotrajno konzumiranje čia semena može dovesti do povećanog sadržaja minerala u kostima.

4. Mogu poboljšati imuni sistem

Kako deca idu u školu i druže se sa drugom decom, često su izložena raznim infekcijama. Snažan imuni sistem može mnogo pomoći u sprečavanju bolesti. Studija objavljena u Food Science & Nutrition, navodi da čia seme ima efekat jačanja imuniteta na telo jer sadrži mikrohemikalije i omega-3 masne kiseline, kao i vitamine C i E.

5. Održava visok nivo energije

Čia seme ima zdravu kombinaciju vlakana i proteina. Ovo pomaže u održavanju energije kod dece. Stoga, doručak sa čia semenom može im pomoći da ostanu aktivni tokom dana.

Koliko čia semena dnevno deca mogu da konzumiraju

Generalno je bezbedno da se čia seme deci uvede u ishranu oko 2. godine, kaže dijetetičar Veena. Deca mogu bezbedno da konzumiraju oko 1 do 2 kašičice čia semena dnevno. Za početak je idealna manja količina, dok se ne utvrdi nivo tolerancije. Veoma je važno da dete popije dovoljno vode posle čia semena kako bi se ublažila eventualna nelagodnost, naglašava ona.

Koji su neželjeni efekti čia semena na decu

Nema štetnog efekta čia semena, ali zbog visokog sadržaja vlakana, može izazvati neke sporedne efekte ako se konzumira u prevelikim količinama ili na pogrešan način. Važno je konsultovati lekara pre upotrebe čia semena za decu.

1. Problemi sa varenjem

Problemi sa varenjem verovatni su ako se čia seme konzumira u prevelikim količinama.

– Deca koja su pojela previše čia semenki mogu se žaliti na nadimanje i gasove. Zbog toga je važno izbegavati preterano konzumiranje čia semenki – kaže Veena.

2. Može da blokira digestivni trakt

Veoma je važno potopiti čia seme u vodu ili mleko, a pa ih onda konzumirati. Konzumiranje nepotopljenih i sirovih čia semenki, a zatim pijenje vode ili mleka nema isti efekat. Ovo može da blokira digestivni trakt. Ako dete ima poteškoća sa gutanjem, onda je bolje izbegavati čia seme.

3. Može pogoršati probleme sa želucem

Ako dete već ima probleme sa želucem, onda čia seme može da ih pogorša. Deca koja imaju sindrom iritabilnog creva ili divertikulitis treba da izbegavaju čia seme.

4. Može izazvati alergijske reakcije

U nekim slučajevima, čia seme može izazvati alergijsku reakciju kod neke dece, ali je to retko. Čia seme takođe može da reaguje na susam, što treba imati u vidu prilikom konzumiranja.

Kako uključiti čia seme u ishranu dece

Čia seme nema poseban ukus, već ukus onoga s čim se pomeša. Može se dodati direktno u smutije, jogurt, ovsenu kašu ili peciva. Takođe se može pomešati sa vodom ili mlekom da bi se napravio čia puding, koji za decu može da bude prava poslastica.

– Dobro je što čia seme nema nikakav ukus, jer se tako savršeno uklapa sa bilo kojom vrstom hrane bez promene ukusa – kaže Veena.

Šta treba imati na umu prilikom uključivanja čia semena u ishranu dece

Kada se čia seme uključuje u ishranu dece najvažnije je da ih dobro natopiteNatapanje preko noći najbolji je način korišćenja čia semena za decu.

– Uvek vodite računa da ovo sitno, malo seme ima dovoljno vremena da se dobro zgusne i hidrira pre nego što ga date deci – ono upija veliku količinu tečnosti i lako može da se proširi u stomaku – objašnjava Veena. Još jedna stvar koju treba zapamtiti jeste da ga postepeno uvodite u ishranu vaše dece. Zato treba početi sa malim količinama i postepeno ih povećavati. Na taj način moći ćete da utvrdite kako vaše dete reaguje na čia seme.

Da li deca smeju da jedu čia seme svaki dan

Deca smeju da jedu čia seme svaki dan, pod uslovom da su to umerene količine, kaže Veena. Svakodnevno konzumiranje može da pruži konstantne koristi, ali je važno da čia seme bude uravnoteženo sa drugim namirnicama bogatim hranljivim materijama kako bi se održala dobro zaokružena ishrana.