Ishrana

Sok od manga: Osvežavajući napitak prepun hranljivih materija idealan za letnje dane

Priredio/la: S.St.M.

Leto je idealno vreme da uživate u soku od manga, napitku bogatom vitaminima, vlaknima i esencijalnim mineralima, koji ne samo da osvežava već i pruža brojne zdravstvene prednosti

Leto obeležava sezonu kralja voća, manga. Ovo sočno voće konzumira se u raznim delovima sveta ne samo zbog svoje slatkoće, već i zbog zdravstvenih prednosti. Iako je najbolji način da se dobiju svi njegovi hranljivi sastojci konzumiranje svežeg voća, možemo da ga konzumiramo i u obliku soka. Hidratacija je neophodna za pravilno funkcionisanje našeg tela. Ništa verovatno ne može nadmašiti vodu, ali možemo ostati hidrirani i pijenjem svežeg soka. Zato treba da počnemo da pijemo sok od manga, koji je pun vitamina, vlakana i drugih hranljivih materija.

Šta je sok od manga

Sok od manga je napitak napravljen mlevenjem pulpe zrelog manga sa vodom ili ledom. To je popularni voćni napitak poznat po svom slatko*kiselom ukusu.

Koje su prednosti soka od manga

1. Bogat hranljivim materijama

Sok od manga prepun je esencijalnih vitamina i minerala, uključujući vitamin C i kalcijum, koji podržavaju opšte zdravlje, kaže nutricionista Tanya Mehra.

2. Jača imunitet

Sok od manga bogat je vitaminom C, esencijalnom hranljivom materijom koja igra vitalnu ulogu u jačanju imunog sistema. Vitamin C pomaže u stimulisanju proizvodnje belih krvnih zrnaca, koja su odbrambeni sistem tela protiv infekcija i bolesti. Porcija od 100 ml soka od manga može da obezbedi 13,7 mg vitamina C, navodi Ministarstvo poljoprivrede SAD (USDA).

3. Može podržati zdravlje digestivnog sistema

Sok od manga sadrži dijetna vlakna koja pomažu varenju, podstičući redovno pražnjenje creva. Ovo zauzvrat pomaže u sprečavanju zatvora.

4. Može poboljšati zdravlje kože

Sok od manga sadrži vitamin C, koji je neophodan za proizvodnju kolagena koji koži daje elastičnost i pomaže u sprečavanju bora, prema istraživanju iz 2018. objavljenom u časopisu Sage Journals. Osim što podstiče proizvodnju kolagena, može pomoći u smanjenju upale i zaštiti od UV (ultraljubičastog) oštećenja. Zato ne čudi da žene koriste maske za lice od manga.

5. Može poboljšati zdravlje očiju

Sok od manga bogat je vitaminom A, koji ima ključnu ulogu u vidu. Pomaže u održavanju čiste rožnjače, spoljašnjeg omotača oka. Vitamin A takođe je komponenta rodopsina, proteina u očima. Pomaže da vidimo u uslovima slabog osvetljenja.

6. Može poboljšati zdravlje mozga

Antioksidansi u soku od manga mogu pomoći u zaštiti moždanih ćelija od oksidativnog stresa, kaže Mehra. Takođe može pomoći u smanjenju rizika od kognitivnog pada i neurodegenerativnih poremećaja poput Alchajmerove bolesti.

7. Hidrira telo

Sok od manga je osvežavajuće i hidrirajuće piće. On pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti u telu, što je posebno potrebno tokom vrućeg vremena ili fizičke aktivnosti.

8. Obezbeđuje energiju

Sok od manga (100 ml) sadrži 11,7 grama ugljenih hidrata, navodi USDA. Pošto sadrži prirodne šećere i ugljene hidrate, obezbeđuje brz izvor energije i pomaže u nadoknadi rezervi glikogena (glukoze) nakon vežbanja, kaže Mehra.

Kako napraviti sok od manga

Da biste napravili pravi letnji osvežavajući mango sok samo treba da sledite ove korake:

  • izaberite zrele mango plodove i dobro ih operite
  • oljuštite mango, koristite meso ploda i ostavite po strani seme manga (sadrži mnoga lekovita svojstva koja ih čine cenjenim sastojkom ajurvedskih lekova)
  • meso manga isecite na komade i stavite ih u blender ili sokovnik
  • dodajte malo vode ili kockice leda po želji, a zatim blendirajte dok ne postane glatka smesa
  • poslužite sok od manga ohlađen ili ga sipajte preko leda i dobićete osvežavajući napitak

Koji su neželjeni efekti soka od manga

Prekomerno konzumiranje može dovesti do nekih neželjenih efekata, posebno kod osoba sa određenim zdravstvenim stanjima. Ovi neželjeni efekti mogu da budu:

  • digestivne smetnje
  • alergijske reakcije kod nekih osoba
  • skokovi nivoa šećera u krvi zbog prirodnog sadržaja šećera, tako da dijabetičari treba da paze na količinu dok piju sok od manga
  • povećanje telesne težine

Svakodnevno konzumiranje soka od manga može biti deo zdrave ishrane, ali umerenost je ključna, kaže Mehra.

Kada je najbolje da pijemo sok od manga

Najbolje vreme za pijenje soka od manga je ujutru ili kao užinu sredinom jutra. Konzumiranje soka od manga ranije tokom dana može pomoći u pokretanju metabolizma, obezbediti prirodni energetski podsticaj i održavati hidriranost tokom celog danaIzbegavajte da pijete sok od manga kasno uveče ili pre spavanja da biste sprečili poremećaj sna ili nelagodnost zbog prirodnog sadržaja šećera.

Zdravstvene prednosti soka od manga uključuju obezbeđivanje energije i jačanje imuniteta. Ali zbog sadržaja šećera, sok od manga pijte umereno.