Povrće je osnova zdrave i uravnotežene ishrane. Ono je bogato esencijalnim vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima koji zajedno podržavaju celokupno zdravlje. Njihovi različiti nutrijenti igraju ulogu u varenju, metabolizmu glukoze, imunitetu i upravljanju telesnom težinom, čime štite telo od bolesti. Na pitanje da li je bolje sirovo ili kuvano povrće ne postoji univerzalni odgovor. Nekada će to biti sirovo, nekada kuvano. Važno je samo da dnevno konzumiramo 2-3 obroka povrća.
Sirovo povrće bogato je vlaknima i raznim mikronutrijentima koji podržavaju celokupno zdravlje, povećavaju nivo energije i smanjuju rizik od nekoliko hroničnih bolesti. Na primer, dijetna vlakna u sirovom povrću podržavaju zdravlje creva tako što pomažu varenju i podstiču redovno pražnjenje creva. Ovo vlaknima bogato povrće takođe je odličan izvor prebiotika, koji pomažu u održavanju rasta zdravih bakterija u crevnoj mikrobioti i štite od probavnih poremećaja. Poznato je da namirnice bogate vlaknima povećavaju sitost između obroka, što može podržati napore u kontroli težine. Duže nas drže sitim između obroka bez značajnog doprinosa dnevnom unosu kalorija.
Sirovo povrće takođe može podržati imunološku funkciju zahvaljujući hranljivim materijama koje jačaju imunitet. Mnogo povrća bogato je vitaminom C i cinkom, koji su neophodni za pravilno funkcionisanje imunološkog sistema. Istraživači su otkrili da je nedostatak vitamina C i cinka usko povezan sa smanjenim urođenim imunološkim odgovorom.
Konzumiranje sirovog povrća može pomoći u borbi protiv slobodnih radikala u telu i smanjiti rizik od različitih hroničnih zdravstvenih stanja. Sveže, sirovo povrće cenjeno je zbog sadržaja antioksidanata, posebno kada je reč o zdravlju kože. Bioaktivna jedinjenja u sirovom povrću, kao što su vitamin C, beta-karoten, polifenoli i fenolne kiseline, mogu poboljšati zdravlje kože i zaštititi od preranog starenja.
Izlaganje povrća toploti tokom procesa kuvanja može uticati na njegovu nutritivnu vrednost na različite načine, kako pozitivno tako i negativno. Iako efekti mogu varirati u zavisnosti od vrste povrća, oni uključuju:
Kuvanje povrća može promeniti njihov nutritivni sadržaj i uticati na njihove potencijalne zdravstvene efekte. Međutim, specifični efekti zavisiće od faktora kao što su temperatura i trajanje kuvanja i samog povrća. U stvari, dobro izbalansirana ishrana uključuje raznovrsno sirovo i kuvano povrće kako bi se maksimalno povećao unos ishranom.
Postoji nekoliko načina za pripremu povrća, uključujući kuvanje, dinstanje, pečenje i prženje. Svaka tehnika ima različite prednosti i nedostatke.
Uopšteno govoreći, dinstanje i pečenje bolji su za očuvanje nutritivnog sadržaja povrća u poređenju sa kuvanjem i prženjem. Međutim, u najbolji metod za kuvanje povrća treba da budu uključeni i lične sklonosti i želje i naša ishrana u celini. Eksperimentisanje sa različitim tehnikama može pomoći da se maksimalno poveća nutritivna vrednost povrća uz zadržavanje ukusa i teksture.
Neko povrće nudi više nutritivnih prednosti kada se konzumira sirovo, dok drugo ima više da ponudi kada se kuva. Na primer, paprike gube deo svog sadržaja vitamina C kada su izložene toploti, a spanać gubi deo folne kiseline. Ovo povrće, kao i drugo poput brokolija, luka i belog luka, bolje je jesti sirovo.
S druge strane, proces kuvanja razbija ćelijske zidove, što čini da neki nutrijenti u nekom povrću mogu lakše da se apsorbuju. Na primer, izlaganje paradajza toploti tokom procesa kuvanja može povećati bioraspoloživost antioksidansa likopena. Kuvanje šargarepe takođe povećava njihov profil hranljivih materija, posebno beta-karoten.
Ipak, izbor između sirovog i kuvanog povrća zavisi od individualnih sklonosti i dugoročnih zdravstvenih ciljeva. Dobro izbalansirana ishrana zahteva holistički pristup, naglašavajući prednosti koje i sirovo i kuvano povrće može doneti. Raznolikost može proširiti nutritivni sadržaj obroka i poboljšati opšte iskustvo u ishrani.
Lepota dobro izbalansirane ishrane je u tome što ne postoji univerzalna ishrana koja odgovara svima. Ishrana je veoma individualna, a izbor između sirovog i kuvanog povrća zavisi od različitih faktora, uključujući medicinsku istoriju, lična opredeljenja i potrebe u ishrani. Ipak, i sirovo i kuvano povrće može ponuditi nutritivne prednosti.
Prednosti sirovog povrća su:
Prednosti kuvanog povrća su:
Dodavanje povrća u vašu ishranu ne mora biti komplikovano.