Zatvor je moguć i na odmoru, zašto lekar savetuje topli čaj za tropske dane
Tegobe nikada neće izazvati isključivo jedna namirnica
Zatvor (opstipacija), praćena nadutošću, gasovima i nemogućnošću normalnog pražnjenja creva je relativno česta i bezopasna stomačna tegoba na putu ili odmoru. Promene u izboru namirnica, vremenu obroka, nedovoljan unos tečnosti, stres, nesposobnost opuštanja u drugom toaletu ili nemogućnost da se odgovori na „hitan poziv”, odlaganje pražnjenja creva, neki su od najčešćih razloga za pojavu zatvora na letovanju.
Tegobe ne izaziva samo jedna namirnica
Pogrešan izbor namirnica sa dosta loših masnoća i šećera, a malo vrednih vlakana obično dovodi do zatvora. Lekari kažu da tegobe nikada neće izazvati isključivo jedna namirnica, s tim što problemi mogu da budu dodatno inicirani izvesnim navikama u ishrani. Bitno je da unosimo i odgovarajuće količine vode i čak toplog čaja.
Rafinisane žitarice
Poznato je da rafinisane žitarice poput belog hleba i testenine, pirinča, mogu da dovedu do zatvora. Dijetetičar Stefani Sasos ovu činjenicu objašnjava manjkom vlakana u navedenim žitaricama.
U ovu kategoriju spadaju i peciva, kolači, torte od belog brašna. Rafinisane žitarice kojima su zrna obrađena ne preporučuju se, jer se obradom iz njih uklanja veliki broj hranjivih materija i vlakana.
Vlakna omogućavaju redovne stolice i pomažu boljoj pokretljivosti hrane kroz digestivni sistem. Vlakna apsorbuju vodu, čineći stolicu mekšom. Visok sadržaj vlakana održava digestivni sistem na optimalnom nivou i reguliše redovno uklanjanje toksina iz organizma.
Sir i mlečni proizvodi
Sir sa malo vlakana, a dosta masnoća može da dovede do zatvora, smatra gastroenterolog dr Rabija A. De Latur. U slučaju netolerancije na laktozu, konzumiranje mlečnih proizvoda obično dovodi do dijareje i gasova. Ipak neka istraživanja, pregled iz 2022. godine, navodi da ove stomačne probleme ima oko 30 odsto osoba sa netolerancijom na laktozu.
Crveno meso
Crveno meso sadrži često dosta masnoće i soli, a nema vlakana koja su bitna za dobru probavu. Zbog toga može da dovede do zatvora. S druge strane, crveno meso je bogato proteinima koji dovode do brzog osećaja sitosti. To znači da osobe koje konzumiraju za ručak šniclu ili pljeskavicu obično unose manje biljnih vlakana kojih ima u voću i povrću.
Smatra se i da crveno meso sadrži teško svarljiva proteinska vlakna i da može da dovede do problema, ako se redovno konzumira. To ne znači da je potrebno da ovu namirnicu u potpunosti izbacimo iz ishrane, kao i uvek ključ je u umerenosti.
Hrana pripremljena u dubokom ulju
Pomfrit i druge namirnice pripremljene u dubokom ulju mogu da dovedu do zatvora.
- Pržena, masna hrana, siromašna je vlaknima i bogata je mastima i može da dovede do stomačnih problema i zatvora - smatra Sasos.
Nutricionisti ipak napominju da neće sve osobe isto reagovati na pržena jela, moguće je da kod izvesnog broja osoba dođe do potrebe za neodložnim pražnjenjem posle veoma masnog jela. Sve u bitnoj meri zavisi i od drugih komponenti ishrane.
Alkohol
Osvežavajući, šareni koktel i plaža često je slika savršenog odmora. Stručnjaci, ipak, upozoravaju da hladni koktel sa dosta alkohola može da dovede do neprijatnog nadimanja i otežanog pražnjenja creva. Slično kao i kod hrane pripremljene u dubokom ulju, moguće je da alkohol koji pojedinih osoba izazove dijareju, a kod drugih zatvor.
Dr Kenet Josovic, gastroenterolog iz Virdžinije navodi da alkohol izaziva dehidraciju i pogoršava simptome zatvora.
Alkohol suzbija lučenje hormona vazopresina i izaziva dehidraciju. Vazopresin, poznat i kao antidiuretski hormon ima bitnu ulogu u regulaciji ravnoteže vode u telu. Ovaj hornom kontroliše količinu vode koju bubrezi reapsorbuju iz urina. Deluje na arterijski krvni pritisak tako što sužava krvne sudove, čime povećava pritisak u krvotoku.
Zbog svega dolazi do povećane potrebe za mokrenjem kada se konzumira alkohol. Često se u ovoj situaciji ne pije voda, pa dolazi do dehidracije i dalje razvoja zatvora.
Kako izbeći zatvor?
Prvi korak je manja upotreba navedenih namirnica, a više vlakana. Žene bi trebalo da konzumiraju najmanje 25 grama vlakana dnevno, muškarci oko 38 grama.
Preporuka su maline, jabuke, kruške, sočivo, pasulj, brokoli, lisnato povrće i orašasti plodovi. Sasos savetuje suve šljive, posebno topli sok od suve šljive. Bitno je da pijemo dovoljne količine vode.
- Potrebne su nam odgovarajuće količine vode kako bismo pospešili varenje. U slučaju da unosimo dosta vlakana, a malo vode moguće je da ponovo dođe do zatvora - kaže Sasos.
Umesto hladnog koktela, topli čaj
Savet je da umesto hladnog koktela kada je plus 30 pijemo topao čaj, koji sadrži kofein kao što su zeleni i crni čaj.
- Tečnost i toplota ubrzaće pokretljivost creva, a kofein će ih dodatno stimulisati. Bitna je i dobra kontrola stresa i fizičko vežbanje - objašnjava dr Josovic.
Zatvor je u velikom broju slučajeva bezopasna, više neprijatna tegoba. Obično prolazi sam od sebe kada se promene loše navike. U ređim slučajevima potrebno je da dođemo i kod lekara.
- Ukoliko ranije nismo patili od zatvora, ako je on težak, traje duže od nekoliko nedelja, ako se javi krv u stolici, slabost, jak umor, ili dođe do neplaniranog gubitka kilograma, potrebno je da se što pre javimo lekaru - kaže dr Josovic.