Zelje je izuzetno zdrava namirnica, ali neke osobe ne bi trebalo da ga konzumiraju: Evo i zašto

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zelje je najbolje jesti sveže kao salatu sa limunom i maslinovim uljem, jer se tako čuvaju najvredniji sastojci - pre svega vitamin C, gvožđe i folati

Zelje pomaže čišćenju creva od toksina i parazita zahvaljujući biljnim vlaknima Foto: Shutterstock

Zelje je pravo povrtarsko blago, bogato vitaminima, mineralima i vlaknima. Pored toga što ima snažno laksativno svojstvo, deluje i kao prirodni diuretik. Upravo zbog toga nekim kategorijama ljudi neophodan je oprez ako ga konzumiraju češće.

Kome se preporučuje zelje kao redovan sastojak uravnotežene ishrane

U 100 gr zelja nalazi se 48 mg vitamina C, malo celuloznih vlakana, 2,4 mg gvožđa, 290 mg kalijuma, 18 mg natrijuma, 43 mg fosfora, 50 mg kalcijuma, manje količine magnezijuma, vitamina B3 i vitamina B5.

Zbog korisnih osobina i svojstava koje ima, zelje se posebno preporučuje osobama koje imaju sledeće zdravstvene probleme:

  • učestale infekcije urinarnog trakta i mokraćnih kanala
  • sindrom iritabilnog creva
  • zatvor ili sporu probavu
  • anemiju
  • oslabljeni imunitet,
  • probleme sa kožom poput dermatitisa, ekcema i upalnih procesa
  • hronični umor, jer pomaže u detoksikaciji tela i poboljšava opšte stanje organizma.

Detoksikacija i zaštita jetre: Kako zelje može da pomogne?

Zelje pomaže čišćenju creva od toksina i parazita zahvaljujući biljnim vlaknima. Deluje blagotvorno na rad jetre, olakšava detoksikaciju tela i doprinosi bržem izbacivanju štetnih materija.

Prevencija anemije i poboljšanje krvne slike

Zbog visokog sadržaja gvožđa, folata i vitamina C, zelje je posebno preporučljivo osobama koje pate od sideropenijske anemije (nedostatka gvožđa). Ova kombinacija pomaže boljoj apsorpciji gvožđa i jača organizam, sprečava skorbut i doprinosi otpornosti na prehlade i bakterijske infekcije.

Pomoć kod digestivnih smetnji

Preporučuje se i osobama koje pate od gastropareze (usporenog pražnjenja želuca), jer podstiče rad digestivnog trakta i olakšava varenje.

Zaštita kože i očiju

Zbog visokog sadržaja vitamina A i antioksidanasa, zelje je korisno kod kožnih problema (dermatitis, ekcemi, iritacije) i pomaže u zaštiti vida, štiteći oči od degenerativnih bolesti.

U kojim slučajevima još može da pomogne zelje, a koje osobe moraju da paze pri konzumaciji

Čaj od korena zelja koristi se kod upala usne duplje, čira na želucu i blagih digestivnih tegoba. Obloge od listova zelja pomažu kod oteklina, osipa, žuljeva i opekotina.

Iako je izuzetno korisno i zdravo, zelje treba konzumirati umereno. Ne preporučuje se osobama sa bolestima bubrega, kao ni onima sa osetljivim želucem, sklonošću ka dijareji ili hroničnim problemima sa varenjem.

Najbolje ga je jesti sveže, kao salatu sa limunom i maslinovim uljem, jer se tako čuvaju najvredniji sastojci, pre svega vitamin C.