Večera je glavno pitanje svake osobe koja se obrati nutricionisti u cilju redukovanja telesne težine, pa sam tim i ishrane. Većina ljudi koji se pridržavaju posebnog režima ishrane, u dilemi je kako napraviti brze i hranljive obroke, koji neće pokvariti trud uložen tokom dana. Jer, mnogo njih kaže da jede prilično zdravo, sve dok ne dođe vreme večere.
– Umorni i izgladneli posle posla, ljudi kupuju hranu za poneti, a zatim kupe dodatno sir i krekere. Ili, otvore flašu vina, što onda dovodi do neprekidnog grickanja ispred televizora tokom noći – kaže Cynthia Sass, poznati nutricionista, čija knjiga se nalazi na listi bestselera The New York Times. Ona otkriva trik kako da spremite zdravu i uravnoteženu večeru. Po njenom savetu, trebalo bi unapred razmisliti o svom večernjem obroku. A ovo je pet situacija iz kojih možete da se „izvučete“, a da vam večera i dalje bude zdrav i uravnotežen obrok.
Kupite ili naručite duplu porciju povrća i škampa koji su kuvani na pari. Uz to uzmite prilog od smeđeg pirinča. Zatim, dok čekate poruđžbinu, napravite sopstveni sos. Tako se zaobilazi verzija sosa koja je punu šećera i skroba, a obično dolazi u posebnoj posudici uz hranu za poneti. U maloj posudi pomešajte dve kašike nezaslađenog bademovog putera, kašiku smeđeg pirinčanog sirćeta i kašičicu meda. Dodajte po pola kašičice svežeg rendanog đumbira i mlevenog belog luka i jednu osminu kašičice mlevene crvene paprike. Kada stigne večera, umešajte toplo povrće i škampe u pripremljenu mešavinu da se sve dobro obloži sosom i uz to poslužite pola šolje smeđeg pirinča.
Kada ste satima bez hrane, može da vam bude teško da ništa ne grickate dok večera ne bude gotova. Pokušajte da podelite četvrtinu šolje badema i stavljajte ih u usta jedan po jedan dok pravite brzu, jednostavnu supu.
U srednjem loncu na laganoj vatri, dinstajte četvrtinu šolje mlevenog žutog luka i dve kašike čorbe od povrća, sa niskim sadržajem soli, sve dok luk ne postane mek. Dodati pola šolje dodatnog bujona, šolju seckanog kelja, po jednu kašičicu belog luka i italijanskih začina, po jednu osminu kašičice morske soli i mlevene crvene paprike i jednu šesnaestinu kašičice crnog bibera.
Umešajte jednu šolju seckanog povrća po vašem izboru, kao što su narezani paradajz i cvetovi karfiola. Čorba kratko provri, i poklopi se lonac. A zatim se kuva na laganoj vatri, poklopljeno, povremeno mešajući nekih 10 minuta. U lonac sa čorbom može da se doda posna mlevena čuretina ili pola šolje belog pasulja, a po želji može da se stavi i mala kašičića sveže mirođije. Sve se zajedno promeša i posluži.
U nedelju skuvajte fritatu od povrća, koja može da se podgreje (ili uživajte u hladnoj) tokom nedelje. Umutite 3 jaja, a zatim dodajte četvrtinu šolje nezaslađenog bademovog mleka, pola kašike dižona, pola kašičice mlevenog belog luka i italijanskih začina, i osminu kašičice crnog bibera i morske soli. Ostavite po strani.
U srednjem tiganju na laganoj vatri pomešajte kašiku dresinga na bazi limuna, meda i bilja, šolju seckanog kelja ili spanaća i šolju seckanog povrća po vašem izboru, kao što su cvetići brokolija, crni luk i paprika. Sipajte mešavinu jaja u tiganj za fritaju. Ravnomerno dodajte povrće, zajedno sa šoljicom crnog pasulja. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 45 minuta.
Isperite 90 grama odmrznutih prethodno kuvanih škampa pod hladnom vodom. Kada se odmrznu, umoče se u kašiku pesta bez mleka. Napravite brzu salatu od bebi spanaća ili seckanog povrća začinjenu kombinacijom jedne kašike balzamika pomešanog sa kašičicom svežeg limunovog soka i dižon senfa i pola kašičice italijanskih začina. Za desert uzmite šoljicu seckanog svežeg voća, poput kivija, jabuke, kruške, grožđa…
Gladni ste. Morate odmah da večerate. Pomešajte 90 grama lososa ili tune iz konzerve sa jednom kašičicom dižon senfa i dve kašike paste od maslina. Prerežite papriku na pola po dužini, uklonite semenke i napunite mešavinom usitnjene ribe i začina. Večera je gotova!