Vitamini i suplementi

Da li je vitamin D štetan kada nema dovoljno vitamina K

Priredio/la: Vesna Stanimirović

Vitamin D i vitamin K deluju zajedno, a neka istraživanja ukazuju da vitamin D može biti štetan bez prisustva vitamina K, iako su potrebna dodatna istraživanja na ovu temu potrebno je itekako obratiti pažnju da ne bi došlo do kalcifikacije krvinih sudova

Unos dovoljnih količina oba vitamina ključan je za zdravlje, ali postoje tvrdnje da suplementacija vitaminom D može biti štetna ukoliko su nivoi vitamina K niski. Šta je istina?

Šta su vitamini D i K?

Vitamini D i K su esencijalni, liposolubilni (rastvoriljivi u mastima) nutrijenti, čija apsorpcija se poboljšava kada se konzumiraju sa mastima.

Vitamin D, često nazivan „vitaminom sunca”, prisutan je u masnoj ribi i ribljem ulju, ali ga proizvodi i vaša koža kada je izložena sunčevoj svetlosti. Njegova glavna funkcija je da podstakne apsorpciju kalcijuma i održi adekvatan nivo kalcijuma u krvi. Nedostatak vitamina D može dovesti do gubitka koštane mase.

Vitamin K se nalazi u lisnatom zelenom povrću, fermentisanim mahunarkama, kao i u nekim namirnicama životinjskog porekla poput žumanca, džigerice i sira. Neophodan je za zgrušavanje krvi i podstiče taloženje kalcijuma u kostima i zubima.

Vitamini D i K deluju kao tim

Što se tiče metabolizma kalcijuma, vitamini D i K imaju svako svoju važnu ulogu ali deluju i zajedno. Vitamin D osigurava adekvatan nivo kalcijuma u krvi, dok vitamin K pomaže da kalcijum završi u kostima, sprečavajući nakupljanje u mekim tkivima.

Uloga vitamina D

Jedna od glavnih funkcija vitamina D je održavanje adekvatnog nivoa kalcijuma u krvi. On to postiže na dva načina:

  1. Poboljšava apsorpciju kalcijuma iz hrane.
  2. Kada ne unosite dovoljno kalcijuma, vitamin D održava nivo kalcijuma u krvi povlačeći ga iz rezervi u kostima, što tokom vremena može dovesti do gubitka koštane mase i osteoporoze.

Uloga vitamina K

Vitamin K reguliše kako kalcijum završava u telu i to na dva načina:

  1. Podstiče kalcifikaciju kostiju, aktiviranjem proteina koji obezbeđuju taloženje kalcijuma u kostima i zubima.
  2. Sprečava kalcifikaciju mekih tkiva, kao što su krvni sudovi i bubrezi.

Da li je vitamin D štetan bez vitamina K?

Postoji zabrinutost da visoka doza vitamina D može podstaći kalcifikaciju krvnih sudova i izazvati srčane bolesti kod osoba koje imaju nedostatak vitamina K. Dokazi delimično podržavaju ovu teoriju:

  • Toksičnost vitamina D može izazvati hiperkalcemiju (previsok nivo kalcijuma u krvi), što može dovesti do nakupljanja kalcijuma u krvnim sudovima.
  • Kalcifikacija krvnih sudova povezana je sa srčanim bolestima, a nedostatak vitamina K dodatno povećava ovaj rizik.
  • Neka istraživanja na životinjama i ljudima pokazala su da suplementacija vitaminom K može usporiti ili sprečiti kalcifikaciju krvnih sudova.

Međutim, dokazi još nisu konačni, i potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo da li je unos vitamina D umereno visokim dozama zaista štetan kada su nivoi vitamina K niski.

Kako unositi dovoljno vitamina K?

Vitamin K se javlja u dva oblika:

  1. Vitamin K1 (filokinon): Najzastupljeniji oblik, nalazi se u biljkama, posebno u lisnatom povrću poput kelja i spanaća.
  2. Vitamin K2 (menakinon): Ređi oblik, nalazi se u hrani životinjskog porekla i fermentisanoj hrani, poput fermentisane soje i sira.

Preporučeni dnevni unos vitamina K je 90 mcg za žene i 120 mcg za muškarce. Dodavanje ovih namirnica u svakodnevnu ishranu može pomoći da zadovoljite potrebe za vitaminom K. Takođe, suplementi su široko dostupni.

Ključna uloga oba vitamina u zdravlju kostiju i srca

Iako naučnici još uvek istražuju tačne odnose između vitamina D i K, jasno je da oba vitamina imaju ključnu ulogu u zdravlju kostiju i srca. Trenutno nema čvrstih dokaza da umereni unos vitamina D predstavlja opasnost bez adekvatnog unosa vitamina K, ali je važno obezbediti dovoljan unos oba vitamina za optimalno zdravlje.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje savet lekara. U slučaju bilo kakvih nedoumica, obratite se svom lekaru
Pre peruzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.