Ishrana

4 najvažnije zdravstvene prednosti limuna: Koje organe štiti ovaj citrus

Priredio/la: I. V.

Fenolna jedinjenja su tip antioksidansa koji se nalazi u limunu, a važna su jer održavaju zdrav nivo krvnog pritiska, funkciju endotela i nivoe dobrog LDL holesterola

Zdravstvene prednosti limuna su dovoljna razlog da ovo citrusno voće što više uvrstimo u svakodnevnu ishranu kako bi očuvali dobro zdravlje. Limun je citrusno voće poznato po svom kiselom, gorkastom ukusu i jarkožutoj boji. Prepun je vitamina C i antioksidanata koji podržavaju različite aspekte zdravlja. Na primer, voda sa limunom je stekla veliku popularnost jer pomaže u smanjenju rizika od kamena u bubregu, podstiče apsorpciju vitamina C i zdravo varenje.

Najvažnije zdravstvene prednosti limuna održavaju dobro zdravlje

Limun je deo porodice Rutaceae zajedno sa drugim citrusnim voćem. Među brojnim korisnim dejstvima ove kisele voćke izdvajaju su 4 najvažnije zdravstvene prednosti.

1. Pomaže u sprečavanju stvaranje kamena u bubregu
Kamen u bubregu je takođe poznat kao bubrežni kamenac ili nefrolitijaza. To su čvrste naslage napravljene od minerala koji se nakupljaju u urinarnom traktu i formiraju u bubrezima. Kamen u bubregu pogađa oko 10 odsto populacije. Povećanje nivoa slabe kiseline, koja se zove citrat, u urinu i stvaranje alkalnijeg urina može da pomogne u sprečavanju stvaranja kamena u bubregu.

Limun sadrži oblik citrata koji se zove limunska kiselina koja pomaže u povećanju nivoa citrata u urinu. Limunska kiselina se vezuje za kalcijum u urinu kako bi sprečila prezasićenost urina. Takođe se vezuje i za čvrste nakupine minerala zvanih kristali kalcijum oksalata kako bi sprečio njihov rast i stvaranje bolnih kamenaca u bubregu.

Prema National Kidney Foundation, dnevna konzumacija 100 ml koncentrata limunovog soka pomešanog sa vodom može da pomogne u sprečavanju kamena u bubregu. Međutim, alkalni citrat, kao što je kalijum citrat, može biti bolji ako su pH vrednosti urina previše kisele. U svakom slučaju, uvek je najbolje posavetovati se sa lekarom o riziku od kamena u bubregu i najboljim opcijama prevencije.

2. Podržava zdravlje srca
Limun je bogat vitaminom C i drugim antioksidansima koji podržavaju zdravlje srca. Konzumiranje adekvatnog vitamina C štiti ćelije od oštećenja slobodnih radikala – veoma nestabilnih čestica koje mogu da oštete ćelije ako se ne neutrališu. Ovo može da pomogne u sprečavanju ateroskleroze (nakupljanje plaka u arterijama), stanja koje povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Fenolna jedinjenja su tip antioksidansa koji se nalazi u limunu i ona održavaju zdrav krvni pritisak, funkciju endotela i nivoe holesterola lipoproteina niske gustine (LDL). Endotelna funkcija se odnosi na to koliko glatko krv teče kroz telo. Hipertenzija (visok krvni pritisak), visoki nivoi LDL holesterola i smanjena funkcija endotela povećavaju rizik od srčanih oboljenja. Velika studija iz 2017. pokazala je da je veći unos voća i povrća ima veze sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, raka i smrtnosti od svih uzroka (rizik od smrti zbog bilo kog uzroka).

3. Poboljšava apsorpciju gvožđa
Jedan limun sadrži više od 30 odsto dnevne vrednosti za vitamin C koji je važan za apsorpciju gvožđa, kao i za smanjenje rizika od srčanih oboljenja. Pomaže nam da bolje apsorbujemo  nehemsko gvožđe, koje se nalazi u biljkama i hrani obogaćenoj gvožđem kao što su hleb i žitarice.

Spajanje izvora hrane bogate gvožđem sa vitaminom C pomaže nam da ga efikasnije apsorbujemo. To može da bude posebno korisno ako je neko vegan ili vegetarijanac i prvenstveno konzumira nehemsko gvožđe koje se nalazi u biljnoj hrani. Vitamin C može da spreči anemiju zbog nedostatka gvožđa, stanja koje nastaje kada telo nema dovoljno gvožđa da proizvodi hemoglobin – protein u crvenim krvnim zrncima koji prenosi kiseonik kroz telo.

4. Sprečava oštećenje ćelija
Antioksidansi u limunu sprečavaju oštećenje ćelija koje se dovodi u vezu sa zdravstvenim stanjima kao što su kardiovaskularne bolesti, hronična bolest bubrega, rak i hronična opstruktivna plućna bolest (HOBP). HOBP je grupa hroničnih, progresivnih bolesti pluća koje ograničavaju protok vazduha u pluća i izazivaju otežano disanje.
Brojne studije pokazale su da je citrusno voće bogato antioksidansima prisutnih u soku i „mesu“, ali nedavna istraživanja pokazuju da kora citrusa sadrži još veće količine antioksidanata koji unapređuju zdravlje.