Puter od kikirikija može biti zdrav deo uravnotežene ishrane – čak i samo mala količina sadrži puno proteina, zdravih masti i esencijalnih vitamina i minerala. Međutim, dodati šećer, so i nezdrava ulja mogu ga pretvoriti u više nego nezdravu hranu. Osobe sa alergijama na kikiriki ili orašaste plodove možda će morati da ga izbegavaju u potpunosti.
Zdravstvene koristi putera od kikirikija variraju u zavisnosti od toga kako i sa kojim dodatim sastojcima je napravljen, tako da je važno pažljivo čitati deklaracije. Uopšteno govoreći, puter od kikirikija može biti deo zdrave ishrane.
Samo 2 kašike putera od kikirikija sadrže oko 7,2 grama proteina. Protein je neophodan za zdrave mišiće, hrskavicu, kosti, kožu i krv. Takođe pomaže u napajanju enzima, hormona i vitamina.
Vlakna u puteru od kikirikija mogu pomoći kod zdravlja srca, dijabetesa i problema sa varenjem. Puter od kikirikija ima i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Rastvorljiva vlakna pomažu u snižavanju nivoa glukoze i holesterola u krvi. Nerastvorljiva vlakna u puteru od kikirikija plus magnezijum pomažu probavnom sistemu, održavajući redovno pražnjenje creva kako bi se izbegao zatvor.
Da bi se dobile sve prednosti dodavanja vlakana u ishranu, važno je povećati i unos tečnosti.
Kikiriki puter ne sadrži holesterol. Ima malu količinu zasićenih masti, ali ima puno nezasićenih masti. Odnos zasićenih i nezasićenih masti čini ga hranom koja je zdrava za srce, pružajući koristi kao što su:
Puter od kikirikija dobar je izvor vitamina i minerala. Dve supene kašike obezbeđuju:
Vlakna i proteini kikirikija čine kikiriki puter hranom bogatom energijom. Istraživanja ukazuju na to da može pomoći da se osećamo siti, za razliku od hrane male gustine, smanjujući naš ukupan unos. Takođe je hrana sa niskim glikemijskim indeksom, koja može pomoći u kontroli težine i dijabetesa.
Iako puter od kikirikija može biti zdrav u umerenim količinama, samo 2 supene kašike sadrže oko 3,36 grama šećera. Dodati šećeri mogu doprineti raznim zdravstvenim problemima, uključujući:
Većina ljudi trebalo bi da dobije manje od 10 odsto dnevnih kalorija iz dodatih šećera. Deca mlađa od 2 godine ne bi trebalo da unose nikakve dodate šećere.
Iz 2 kašike putera od kikirikija dobićete skoro 200 kalorija i 3,23 grama zasićenih masti. Stručnjaci preporučuju ne više od 13 grama zasićenih masti dnevno. Stoga, ne bi trebalo jesti više od 2 supene kašike dnevno.
Osobe sa intolerancijom na hranu imaju probavne simptome kao što su nadimanje, gasovi, bolovi u stomaku ili dijareja nakon konzumiranja kikirikija. Intolerancija na hranu nije teška, ali može biti neprijatna.
Alergija na kikiriki je mnogo ozbiljnija. U tom slučaju imuni sistem preterano reaguje na stranu supstancu, kao što je kikiriki. Simptomi mogu da budu:
Anafilaksa je teška alergijska reakcija celog tela. Može biti opasna po život, sa simptomima kao što su:
Alergija na kikiriki pogađa oko 2 odsto opšte populacije i jedna je od najčešćih alergija na hranu kod dece.
Najzdraviji puter od kikirikija je potpuno prirodan, napravljen od kikirikija i malo soli. Kikiriki bi trebalo da bude glavni sastojak. Što je kraća lista sastojaka, to bolje. Nema razlike između glatkog i krupno mlevenog putera osim u teksturi.
Najbolje je izbegavati dodata ulja i zaslađivače. Takođe, treba imati na umu da puter od kikirikija sa niskim ili smanjenim sadržajem masti verovatno sadrži više dodatih šećera i soli.
Kikiriki u prahu je opcija ako želite manje kalorija i manje masti. Napravljen je uklanjanjem ulja iz kikiriki putera. Dve kašike sadrže 45 kalorija, 1,5 grama masti, 1 gram šećera i 5 grama proteina.
Postoji mnogo drugih opcija za puter od orašastih plodova. Na isti način kao i kikiriki puter, 2 kašike čine jednu porciju. Orašasti plodovi treba da budu primarni sastojak, a malo šta drugo treba dodati.
Bademov puter ima oko 200 kalorija, 19 grama masti i 5 grama proteina. Sadrži zdrave masti, vitamine i minerale kao što su vitamin E, magnezijum i kalcijum.
Puter od indijskog oraha takođe ima oko 200 kalorija, 16 grama masti i 6 grama proteina. Sadrži zdrave masti i dobar je izvor gvožđa.
Druge alternative uključuju puter od makadamije i puter od oraha. Možete da probate i neki ne baš orašasti puter, kao što su puter od suncokreta i puter od pistaća.