Pečeni losos i kremasti praziluk su odlična ideja ako u zamrzivaču imate filete lososa. Još bolje je ako ste kupili svežu ribu na pijaci, kao i praziluk. Evo predloga za jedno brzo, izuzetno zdravo i ukusno jelo.
U tiganju zagrejte parče maslinovog ulja, dodajte praziluk i dinstajte dok ne omekša. Dodajte pavlaku i pustite da praziluk ne omekša, posolite i pobiberite po ukusu. Kada dodate i kapar, promešajte i sklonite sa vatre. Dodajte malo limunovog soka i promešajte, a onda i druge začine.
Zagrejte u drugoj posudi nekoliko kašičica ulja. Filete lososa pospite solju i biberom. Kada je ulje vruće, dodajte lososa sa kožom nadole. Pecite nekoliko minuta, a zatim okrenite i na drugu stranu. Neka bude na vatri još kratko, prema vašem ukusu.
Na tanjir slažite naizmenično jedan filet lososa, fil sa kremastim prazilukom, pa još jednom ponovite.
Da biste napravili verziju ovog jela prilagođenu deci, skuvajte lososa i praziluk na pari, iseckajte, odnosno izgnječite kada budu kuvani. Praziluk treba da bude mekan i staklast, a losos dobro prokuvan. Umesto slatke pavlake, dodajte kašičicu jogurta.
Dobili ste zdrav i ukusan obrok za celu porodicu, ali i za goste – najbolje od svega je što vam za pripremu neće biti potrebno previše vremena.