Mladi luk je sa prolećem stigao uz obilje drugog svežeg povrća, a njegov nezamenljivi ukus nije jedini razlog zašto bi trebalo da bude deo skoro svakog našeg obroka. Bilo da ga konzumiramo u strukovima, kao pikantan dodatak salatama ili, recimo, sa jajima za doručak, odličan je izvor velike količine vitamina, minerala i nutrijenata. Takođe, njegov miris je neupredivo manje intenzivan od ostalih vrsta luka.
sezona je mladog luka da li se preporučuje osobama sa artritisom
Za mladi luk najvažniji je visok sadržaj vitamina A, C i K, ali i vitamina grupe B – tu su tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), piridoksin (B6) i folna kiselina (B9). Ima visok sadržaj vlakana, što je posebno važno za proces varenja i probavu. Dragoceni su svi minerali, poput kalcijuma, kalijuma, gvožđa, kalcijum, natrijuma, fosfoar, sumpora, hroma, magnezijuma, ali i selena, fluora, mangana, i kobalta. Sastojak koji se ne sreće često u namirnicama, kvercetin, takođe je veoma važan. Taj biljni pigment iz grupe flavonoida ima snažno antizapaljensko antioksidativno i antihistaminičko dejstvo.
Kvercetin ima izraženo dejstvo u slučaju upalnih procesa i zapaljenskih bolesti kakva je artritis. Ako mu dodamo i đumbir, recimo, njegova lekovita svojstva biće još izraženija. Na takav način, i oralno i lokalno, iz njega možemo da izvučemo ogromne koristi za zdravlje, smanjimo otoke na bolnim i otečenim mestima ili ublažimo zapaljenske procese, puput prehlade.
I opet kvecetin, koji dokazano može da pomogne u prevenciji ateroskleroze. Uz to, ostali sastojci mladog luka pomažu cirkulaciji, utiču na sprečavanje stvaranje krvnih ugrušaka i začepljenja arterija. Aktivni lanci sumpora mogu da spreče kardiovaskularne bolesti, učestvuju u regulaciji visokog krvnog pritiska, prevenciji moždanog udara i infarkta miokarda. Uz to, vitamini A i C takođe imaju snažno dejstvo kao antioksidansi, što dokazano smanjuje rizike od kardiovaskularnih bolesti.
Istraživanja su pokazala značajno smanjenje rizika od raka kod onih osoba čija je ishrana uključivala veće količine luka. Sumporni lanci koji pomažu i u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja, zahvaljujući jakim antizapaljenskim svojstvima, deluju i u ovom slučaju. Kvercetin, uz druge flavonoide deluje antikancerogeno, i oni utiču na eliminaciju i manje stvaranje slobodnih radikala. Neke studije su otkrile da žene koje su konzumirale 3 ili više obroka sa mladim lukom sedmično, imaju čak 60 odsto niži rizik od raka endometrijuma.
Kod ostalih karcinoma, stopa smanjenog rizika od oboljevanja je najveća u slučaju raka jednjaka (82 odsto), raka jajnika (73 odsto) i raka prostate (71 odsto).
Jedan od najvećih kvaliteta hroma koji sadrži mladi luk u značajnim količinama, je prevencija i kontrola dijabetesa. Stručnjaci misle da upravo nedostatak hroma u telu uslovljava insulinsku rezistenciju, uz veći rizik od pojave dijabetesa.
Jedna izraelska studija pokazalo je da konzumacija 200 mg hroma u periodu od tri sedmice može da snizi nivo šećera u krvi kod starijih osoba sa dijabetesom za čak 40 mg/dl. Uz to, fitonutrijent alil-propil-disulfid (APSD) je takođe od velike koristi sa osobe koje imaju probleme sa regulacijom nivoa šećera u krvi, jer stimuliše lučenje insulina.
Kalcijum, kalijum i vitamin K su veoma bitni za zdravlje naših kostiju i zuba. Vitamin K ima ulogu da pomogne organizmu da apsorbuje kalcijum, što je osnova čuvanja gustine kostiju. Vitamin C pospešuje sintezu kolagena i sprečava poremećaje i pucanje sklopova koštano – mišićne mase. Mladi luk sadrži i fluor koji jača zube i kosti. Pojedine studije su pokazale da može da pomogne i u prevenciji osteoporoze kod žena u menopauzi.