Tokom procesa zalečenja, telu su potrebne veće količine kalorija, proteina, vitamin Foto: Shutterstock
Dijeta za oporavak tela posle bolesti i podsticanje organizma da što pre zaceli neophodna je kako bi se čovek vratio u normalu nakon nekog oboljenja. Lekari podsećaju da je za oporavak neophodna dobra ishrana. Tokom procesa zalečenja, telu su potrebne veće količine kalorija, proteina, vitamina A i C, a ponekad i cinka (ako rekovalescent ima nedostatak ovog minerala).
Stručnjaci Cleveland Clinic izdvajaju namirnice, hranu koju je dobro jesti nakon oporavka od bolesti. Kao najdelotvornije namirnice izdvajaju:
Belančevine
– Nemasna govedina, svinjetina, živina (bez kožice), bilo koja riba
– Pasulj, sočivo, grašak (bez holesterola i zasićenih masti)
– Mleko ili jogurt sa niskim sadržajem masti (grčki jogurt ima više proteina)
Vitamin C
– Agrumi, jagode, kivi, ananas
– Paprika, brokoli, prokelj, kelj, kupus, paradajz
Vitamin A
– Šargarepa, slatki krompir, bundeva, tamnozeleno lisnato povrće, tikvice
– Dinje, suve kajsije
Cink
– Obogaćeni mlečni proizvodi, žitarice
– Nemasno crveno meso
– Seme susama i bundeve.
Nutricionisti sa Cleveland Clinic preporučuju;