Zdravlje

8 navika koje treba da uvedete u svakodnevnu rutinu kako bi vam telo i um ostali mladi

Kako starimo, pomalo postaje neophodno da održavamo ne samo svoje fizičko zdravlje, već i mentalnu oštrinu

Da um ostane mlad i oštar pomažu nam svakodnevne navike, jer održavanje mladalačkog i oštrog uma zahteva sveobuhvatan pristup koji uključuje različite aspekte života pojedinca. Mozak, kao i svaki drugi deo tela, ima koristi od redovnog vežbanja i zdravog načina života.

Značaj fizičke aktivnosti za mozak

Vežbanje nije samo korisno za telo, već i za mozak. Redovna fizička aktivnost povećava protok krvi u mozgu, podstičući rast novih neurona i poboljšavajući kognitivne funkcije. Studija objavljena u Journal of Alzheimer’s Disease pokazala je da osobe koje se bave redovnom fizičkom aktivnošću imaju manji rizik od kognitivnog pada. Cilj treba da bude najmanje 30 minuta vežbanja, kao što su hodanje ili vožnja bicikla, većinu dana u nedelji.

Konzumiranje zdrave hrane za mozak

Ono što jedemo ima direktan uticaj na zdravlje našeg mozga. Ishrana bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama i nemasnim proteinima može poboljšati funkciju mozga. Najbolja je ishrana ona koja najviše naglašava ribu, maslinovo ulje, orašaste plodove i povrće. Pokazalo se da poboljšava kognitivne performanse i smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti. Studija u Frontiers in Aging Neuroscience naglašava prednosti mediteranske dijete za dugoročno zdravlje mozga.

I mozgu je potreban odgovarajući odmor

San je važan za kognitivne funkcije kao što su pamćenje, rešavanje problema i donošenje odluka. Tokom sna, mozak konsoliduje sećanja i čisti toksine. Prema istraživanju National Institutes of Healthodraslima je potrebno 7-9 sati noćnog sna da bi funkcionisali optimalno. Loš san može dovesti do kognitivnog pada i povećati rizik od demencije. Zato je važno da se uspostavi redovna rutina spavanja i mirno okruženje kako bi se obezbedio kvalitetan san.

Um treba da bude aktivan i da stalno radi

Stalno angažovanje mozga spremnog za izazove od suštinskog je značaja za održavanje mentalne oštrine. Aktivnosti koje stimulišu um, kao što su zagonetke, čitanje, učenje novog jezika ili sviranje muzičkog instrumenta, mogu stvoriti nove neuronske puteve i poboljšati kognitivne funkcije. Studija iz Journal of the American Medical Association otkrila je da bavljenje intelektualno stimulativnim aktivnostima može odložiti početak demencije. Zato svakodnevna navika treba da bude postavljanje nekog novog izazova, novih i složenih zadataka za mozak.

Uspostavljanje društvenih veza

Društvena interakcija je glavna komponenta mentalnog zdravlja. Druženje sa prijateljima, porodicom i zajednicom može pomoći u smanjenju stresa, borbi protiv depresije i poboljšanju kognitivnih funkcija. Istraživanje sa Univerziteta Harvard pokazalo je da jake društvene veze mogu usporiti kognitivni pad i smanjiti rizik od demencije. Svaki dan odvojite vreme da se povežete sa drugima na bilo koji način – pozivom telefonom, video pozivom ili druženjem, odlaskom na kafu…

Meditacija i mentalno blagostanje

Meditacija može imati veliki uticaj na zdravlje mozga. Ove prakse pomažu u smanjenju stresa, poboljšanju koncentracije i poboljšanju emocionalne regulacije. Studija objavljena u Frontiers in Psychology pokazala je da redovna meditacija može povećati sivu masu u mozgu, koja je povezana sa boljom memorijom i kognitivnim funkcijama. Uključite meditaciju u dnevnu rutinu, čak i ako traje samo nekoliko minuta.

Nikada ne odustajte od učenja

Doživotno učenje je moćno sredstvo za održavanje oštrog uma. Bilo da je u pitanju novi hobi, pohađanje kursa ili jednostavno istraživanje novih interesovanja, kontinuirano učenje stimuliše mozak i održava ga fleksibilnim. Studija u Psychological Science pokazala je da starije osobe koje uče nove, zahtevne veštine pokazuju veće poboljšanje pamćenja od onih koji se bave manje izazovnim aktivnostima. Posvetite se učenju nečeg novog svakog dana kako biste održali oštrinu svog uma.

Hrana koja pomaže u jačanju mozga

Inteligencija nije samo o održavanju oštrog uma, već i o poboljšanju memorije, raspoloženja i mentalne agilnostiKonzumiranje hrane za jačanje mozga kao što su masna riba, borovnice, kurkuma, brokoli, semenke bundeve, tamna čokolada, pomorandže, orasi, jaja, zeleni čaj, kafa, avokado, cvekla, integralne žitarice i lisnato zeleno povrće može pomoći u održavanju kognitivnih funkcija i mentalnog zdravlja. Ova hrana sadrži omega-3 masne kiseline, antioksidante, vitamin K, folat i druge hranljive materije koje štite mozak od oksidativnog stresa i upale. Kombinovanje ove hrane sa zdravim načinom života može značajno poboljšati funkciju mozga i poboljšati opšte mentalno zdravlje. Mešanje i usklađivanje ovih namirnica bogatih hranljivim materijama u dnevnim obrocima može pomoći da mozak bude u vrhunskoj formi.