Trešnje su male po veličini, ali prednosti trešanja su velike. Prepune su vitamina i minerala i mogu pomoći celokupnom zdravlju, kao i nezi kože. Postoji više od 900 vrsta trešanja širom sveta, ali najviše jedemo one tamnocrvene i slatke.
Nutritivne vrednosti 100 grama trešanja su sledeće:
1. Trešnje su bogate vitaminima i mineralima
Trešnje su prepune pravih vitamina i minerala i odlične su za zadovoljenje dnevnih potreba. Prema studiji objavljenoj u Indian Journal of Clinical Biochemistry, vitamin C pomaže u prevenciji bolesti, kao i u lečenju hroničnih bolesti. S druge strane, kalijum pomaže u kontrakciji mišića, kao i regulaciji krvnog pritiska, navodi se u studiji objavljenoj u Advances in Nutrition.
2. Trešnje su antioksidativne i antiinflamatorne
Jedna od najboljih prednosti trešanja jeste ta što sadrže antioksidanse i imaju antiinflamatorna svojstva. Studija objavljena u Foods navodi da su trešnje bogate flavonoidima, koji štite od oksidativnog stresa, kao i od upale. Ovo može pomoći u poboljšanju zdravlju srca. Studija takođe sugeriše da ekstrakt trešanja takođe ima iste kvalitete. Trešnje sadrže i polifenole, koji pomažu u lečenju oštećenja ćelija i promovišu opšte zdravlje.
3. Trešnje pomažu kod bolova u mišićima
Bol izazvan vežbanjem i oporavak nešto su u čemu trešnje mogu pomoći. Jedna od prednosti trešanja jeste da mogu da ublaže upalu i bol. Takođe pomažu u zaustavljanju gubitka snage, navodi se u studiji objavljenoj u Molecules. Trešnje takođe mogu poboljšati performanse.
4. Čuva zdravlje srca
Trešnje su bogate kalijumom, koji pomaže zdravlju srca. Jedna šolja trešanja sadrži 10 odsto dnevnih potreba za kalijumom. Ovo pomaže u održavanju srčanog ritma, regulaciji krvnog pritiska i uklanjanju viška natrijuma iz tela, navodi studija objavljena u Seminars in Nephrology. Ovo takođe smanjuje rizik od srčanog, kao i moždanog udara.
5. Može smanjiti mokraćnu kiselinu
Mokraćna kiselina je telesni otpad. Visok nivo mokraćne kiseline povezan je sa visokim krvnim pritiskom, kamenom u bubregu, kao i srčanom insuficijencijom. Studija objavljena u Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine sugeriše da konzumiranje trešanja može pomoći u snižavanju nivoa mokraćne kiseline, kao i kod gihta, iznenadnog bola i otoka u zglobovima. Istraživanje je proučavalo zaključke šest studija koje su objavile da je došlo do smanjenja incidenata gihta nakon što su konzumirane trešnje ili sok od trešanja. Takođe su bili smanjeni nivoi mokraćne kiseline.
6. Mogu da poboljšaju kvalitet sna
Trešnje sadrže melatonin koji može poboljšati kvalitet sna. Takođe može regulisati ciklus spavanja i buđenja. Studija objavljena u European Journal of Nutrition pokazala je da je grupa učesnika koja je pila sok od trešanja prijavila povišen nivo melatonina, kao i duže trajanje sna i bolji kvalitet sna.
Osim uživanja u trešnjama kao voću, one mogu da se dodaju i u nekoliko deserata. Pored ovoga, možemo kombinovati sušene trešnje sa komadićima čokolade i kokosom za brzu, dobru užinu. Trešnje se mogu dodati i raznim voćnim salatama. Takođe su odličan dodatak smutijima. Što se tiče slanih recepata, možemo da ih dodamo na tanjire sa sirom ili da ih konzumiramo pečene.
Ništa lakše od konzumiranja veće količine trešanja. Ali – treba biti oprezan. Postoje određeni rizici ako pojedemo previše trešanja. Osobe koje imaju osetljiv stomak ne treba da preteruju sa trešnjama jer mogu da dobiju dijareju, gasove i nadimanje. Mogu i da se jave alergijske reakcije na trešnje. Osobe koje boluju od dijabetesa treba da se konsultuju sa lekarom pre konzumiranja trešanja.
Odraslima je dovoljno 15-25 trešanja dnevno, dok deca i adolescenti mogu da pojedu 15-20 trešanja dnevno. Obilno konzumiranje trešanja može izazvati probleme sa varenjem, pa zato s njima ne treba preterati.