Foto: Shutterstock
Sok od cvekle ili ljudi vole da piju ili ga ne podnose. A ono što je nesporno jeste da je veoma koristan u našoj ishrani i da sadrži mnogo vitamina. Sok od cvekle snižava i sistolni i dijastolni krvni pritisak, usporava demenciju, pomaže u regulisanju telesne težine, smanjuje holester…
Cvekla je lukovičasto, slatko korenasto povrće. Može da se konzumira presna, a može i kuvana. Sok od cvekle je prema svom dosadašnjim istraživanjima postao bitna stavka u zdravoj ishrani jer se pokazalo da ljudi koji piju četvrtinu litra ovog soka dnevno snižavaju i sistolni i dijastolni krvni pritisak. Smatra se da su za to zaslužni nitrati – jedinjenja koja se nalaze u soku cvekle i pretvaraju se u azot-oksid u krvi i pomažu u širenju i opuštanju krvnih sudova.
Prema studiji iz 2012. godine, konzumacija soka od cvekle povećava nivoe nitrata u plazmi i povećava fizičke performanse. Tokom studije, profesionalni biciklisti koji su pili 2 šolje ovog soka dnevno poboljšali su svoju vožnju za otprilike 12 sekundi.
Rezultati studije iz 2015. ukazuju na dalje prednosti nitrata u soku od cvekle. Studija je pokazala da su ljudi sa srčanom insuficijencijom iskusili povećanje mišićne snage za 13 procenata, dva sata nakon što su popili sok od cvekle.
Nitrati mogu pomoći u povećanju dotoka krvi u mozak kod starijih ljudi i pomoći u usporavanju kognitivnog pada. Nakon što su učesnici jedne studije konzumirali ishranu sa visokim sadržajem nitrata, koja je uključivala sok od cvekle, magnetna rezonanca njihovog mozga pokazala je povećan protok krvi u frontalnim režnjevima. Frontalni režnjevi su povezani sa kognitivnim razmišljanjem i ponašanjem. Potrebno je više studija, ali potencijal dijete sa visokim sadržajem nitrata za sprečavanje ili usporavanje demencije apsolutno obećava.
Pravi sok od cvekle sadrži malo kalorija i praktično nema masti. To je odlična opcija za vaš jutarnji napitak. Dobićete odličnu dozu hranljivih materija i energiju kada započnete dan.
Cvekla dobija svoju bogatu boju od betalaina, koji su antioksidansi rastvorljivi u vodi. Prema studiji iz 2016. godine, betalaini imaju hemo-preventivne sposobnosti protiv nekih ćelijskih linija raka. Smatra se da su betalaini hvatači slobodnih radikala koji pomažu u pronalaženju i uništavanju nestabilnih ćelija u telu.
Cvekla je dobar izvor kalijuma, minerala i elektrolita koji pomaže nervima i mišićima da pravilno funkcionišu. Umereno konzumiranje soka od cvekle može pomoći da nivo kalijuma bude optimalan. Ako nivo kalijuma postane prenizak, može doći do umora, slabosti i grčeva u mišićima. Veoma nizak nivo kalijuma može dovesti do abnormalnih srčanih ritmova opasnih po život.
Organizam ne može pravilno da funkcioniše bez esencijalnih minerala. Neki minerali jačaju imuni sistem, dok drugi podržavaju zdrave kosti i zube. Pored kalijuma, sok od cvekle obezbeđuje:
Folat je vitamin B koji pomaže u sprečavanju defekata neuralne cevi, kao što su spinalna bifida i anencefalija. Takođe može smanjiti rizik od prevremenog porođaja. Sok od cvekle je dobar izvor folata. Ako ste u reproduktivnom dobu, dodavanje folne kiseline vašoj ishrani može vam pomoći da dobijete dnevnu preporučenu količinu od 600 mikrograma.
Možete razviti stanje poznato kao nealkoholna masna bolest jetre ako se vaša jetra preoptereti zbog sledećih faktora:
Antioksidant betain potencijalno pomaže u sprečavanju ili smanjenju masnih naslaga u jetri. Betain takođe može pomoći u zaštiti vaše jetre od toksina.
Studija iz 2011. godine na pacovima otkrila je da ekstrakt cvekle snižava ukupni holesterol i trigliceride i povećava HDL, ili „dobar“ holesterol. Takođe je smanjio oksidativni stres na jetri. Istraživači veruju da je potencijal cvekle za snižavanje holesterola verovatno posledica njenih fitonutrijenata, kao što su flavonoidi.
Vaš urin i stolica mogu postati crveni ili ružičasti nakon jedenja cvekle. Ovo stanje, poznato kao beeturija, je bezopasno. Međutim, može biti uznemirujuće ako to niste očekivali. Ako imate nizak krvni pritisak, redovno pijenje soka od cvekle može povećati rizik od preniskog pada pritiska. Pažljivo pratite krvni pritisak. Ako ste skloni kamenu u bubregu od kalcijum oksalata, nemojte piti sok od cvekle. Cvekla je bogata oksalatima, prirodnim supstancama koje formiraju kristale u urinu.
Cvekla je zdrava bez obzira kako je pripremite. Međutim, sok od cvekle je vrhunski način da uživate u njoj jer kuvanje cvekle smanjuje njenu hranljivu vrednost. Ako vam se ne sviđa baš ukus, pokušajte da dodate kriške jabuke, mente, citrusa ili šargarepe da biste prerezali zemljani ukus. U ishranu ovaj sok uvodite polako. Počnite tako što ćete iscediti pola male cvekle i vidite kako će vaše telo da reaguje. Kako se vaše telo bude prilagođavalo tako možete da pijete više ovog zdravog napitka.