Blitva je veoma zastupljena u mediteranskoj ishrani jer je bogata hranjivim materijama koje su skoncentrisane u listu Foto: Shutterstock
Blitva je lisnato zeleno povrće koje spada u grupu u najzdravijeg zeleniša i ono što je važno jeste da može da se jede i sirova i kuvana. Sadrži vitamin K, koji pomaže telu da zaceli rane i održava zdravlje kostiju. Takođe sadrži vitamin A, koji održava zdravlje očiju, kože i imunološkog sistema. Dobar je izvor magnezijuma, koji pomaže u održavanju zdravlja mišića, kostiju i nerava. A kao i ostalo lisnato povrće, bogata je vlaknima i antioksidansima, a ima malo kalorija, masti i natrijuma.
Blitva je veoma zastupljena u mediteranskoj ishrani jer je bogata hranjivim materijama koje su skoncentrisane u listu. Osim bogatstva vitamina – vitamina A (beta karotena), vitamina K (jedna od najbogatijih biljaka ovim vitaminom) i vitamina C, kao i minerala – magnezijuma, mangana, gvožđa i kalijuma, blitva sadrži i antioksidanase. Najviše ima luteina i zeaksantina, koji dobro deluju na mrežnjaču oka i sprečavaju makularnu degeneraciju, jedan od uzroka slepila. Svi aktioksidansi iz blitve dobri su za imuni sistem, što je veoma bitno posle dugog zimskog perioda kada se i javljaju sezonske respiratorne infekcije. Vlakna blitve su rastvorljiva i dobro utiču probavni sistem, odnosno na rad creva jer sprečava opstipaciju.
Imajte na umu da su listovi blitve deo biljke koji se koristi u ishrani s obzirom na to da je tvrda i sočna stabljika manje hranljivija. Takođe, ne treba zaboraviti i da:
Nutricionisti kažu da se kuvanjem gube vitamini, ali, s obzirom na to je koncentracija vitamina u ovom lisnatom povrću tolika, blitva će i nakon kuvanja, barenja, dinstanja… i dalje zadržati blagotvorno dejstvo. Obično se kuva ili pari, a može da se jede i sirova. Ukoliko vas ne privlači ukus sirove blitve, ne morate da je jedete neobrađenu, jer za razliku od većine ostalog povrća i voća, blitva ima više dostupnih nutrijenata kad se termički obrašuje, odnosno kada se skuva.