Bolest žučne kese može da se izbegne uz pomoć pravilne ishrane, koja bi trebalo da sadrži dosta voća i povrća i vlakana. Problemi koji mogu da utiču na žučnu kesu najčešće su kamen u žučnoj kesi i rak, ali istraživanja pokazuju da ljudi, koji se zdarvo hrane, imaju manji rizik od pojave bolesti žučne kese.
Kada se zna koju hranu treba odabrati, a koju izbegavati to dosta može da pomogne žučnoj kesi da ostane zdrava, posebno za ljude koji su već imali problem sa kamenom u žučnoj kesi ili druge probleme. Ne postoji poseban način ishrane kako bi žučna kesa ostala zdrava, ali poštovanje nekih smernica može da pomogne da žučna kesa dobro funkcioniše. Zdrava ishrana žučnoj kesi može da pomogne u smanjenju stresa, koji hrana može da izazove, bilo olakšavanjem varenja ili očuvanjem dobre funkcije ovog organa.
Studija iz 2015. godine proučavala je navike u ishrani i rizik od kamena u žuči kod 114 žena. Za ovu studiju, istraživači su analizirali dve vrste ishrane:
1. Zdravu ishranu – visok unos svežeg voća i povrća, voćnih sokova, nemasnih mlečnih proizvoda, celih žitarica, orašastih plodova, začina i mahunarki.
2. Nezdravu ishranu – Visok unos prerađenog mesa, bezalkoholnih pića, rafinisanih žitarica, crvenog mesa, masnih mlečnih proizvoda, šećera, čaja, čvrste masti, pečenog krompira, grickalica, jaja, soli, kisele hrane i kiselog kupusa.
Rezultati su pokazali da su žene, koje su zdravo hranile, imale manje šanse da razviju bolest žučne kese.
Kako bi žučna kesa ostala zdrava, stručnjaci preporučuju hranu koja će čuvati njeno zdravlje, olakšati varenje i sprečiti ojavu drugih problema.
Biljna hrana može da obezbedi hranljive materije koje su telu potrebne da ostane zdravo. Dobar je izvor vitamina, minerala i antioksidanata, što može da pomogne u sprečavanju bolesti žučne kese. Antioksidansi su hranljive materije koje pomažu da se telo oslobodi toksičnih molekula poznatih kao slobodni radikali. Slobodni radikali se razvijaju u telu kao rezultat prirodnih procesa i stresa okoline, uključujući prerađenu hranu. Kako se slobodni radikali gomilaju, može doći do oksidativnog stresa što izaziva oštećenje ćelija, pojavu različitih bolesti, pa i karcinoma.
Proteini su neophodni za obnovu i rast telesnih tkiva. Crveno meso i mlečni proizvodi su dobri izvori proteina, ali mogu da budu bogati mastima, a visok unos masti može da dovede do stresa žučne kese. Proteinska hrana sa niskim sadržajem masti je zbog toga mnogo bolja opcijai tu spadaju:
Prerađeno meso i mlečni proizvodi često sadrže veliku količinu soli zbog čega je sveža hrana bez dodatka šećera zdravija opcija.
Vlakna podržavaju zdravlje probavnog sistema i mogu da zaštite od bolesti žučne kese tako što poboljšavaju kretanje hrane kroz creva i smanjuju proizvodnju sekundarnih žučnih kiselina, kažu stručnjaci. Istraživanja su analizirala kako ishrana bogata vlaknima utiče na proizvodnju bilijarnog mulja tokom dijete za brzi gubitak težine gojaznih osoba. Mulj žučne kese je supstanca koja povećava rizik od razvoja bolesti žučne kese. Može da se nakupi kod ljudi koji poste ili brzo gube na težini. Ljudi koji su jeli hranu bogatu vlaknima akumulirali su manje mulja iz žučne kese, što je smanjilo njihov rizik od razvoja bolesti, što pokazuje da vlakna mogu da pomognu u prevenciji bolesti žučne kese kod ljudi koji moraju brzo da skinu kilograme. Najbolji izvori vlakana su:
Nezasićene masti, poput omega-3, mogu da pomognu u zaštiti žučne kese, a najbolji izvori zdravih masti su:
Umerena potrošnja kafe može da pomogne u zaštiti funkcije žučne kese. Istraživanja ukazuju da supstance u kafi mogu da imaju različite prednosti za funkciju žučne kese, kao što je balansiranje određenih hemikalija i stimulisanje delovanja žučne kese, a često i aktivnosti creva.
Adekvatan unos kalcijuma u ishrani može pozitivno da utiče na zdravlje žučne kese. Najbolji izvori kalcijuma su vitamin C, magnezijum i folna kiselina, a ovaj mineral je najviše prisutan u:
Vitamin C, magnezijum i folna kiselina mogu da pomognu u sprečavanju bolesti žučne kese, a sveže voće i povrće su dobri izvori ovih hranljivih materija. Vitamin C je dostupan u:
Magnezijumom su bogate sledeće namirnice:
Folna kiselina je treći najbolji izvor kalcijuma, a najviše folata nalazi se u: