Smanjenje rizika od srčanih bolesti, bolja kontrola nivoa šećera u krvi, detoks creva i visoka nutritivna a niska kalorijska vrednost, samo su neke od prednosti plavi patlidžana i razlog zašto bi ga trebalo uvrstiti u redovnu ishranu, a ne samo u dijetetske režime, za koje je odličan. Patlidžan, plavi patlidžan ili plavi paradajz, može biti zeleni, crni, čak i crveni, a zanimljivo je i da bazično spada u voće zbog toga što raste iz cvetova i u sebi ima semenke, ali se tretira povrćem.
Patlidžan sadrži više supstanci koje su u istraživanjima pokazale potencijal u borbi protiv ćelija karcinoma, među kojima i solasodin ramnozil glikozide (SRG). Radi se o vrsti jedinjenja koja se nalaze u nekim biljkama, poput noćurka, recimo. Pojedine studije o istraživanjima na životinjama pokazale su da ova jedinjenja mogu da prouzrokuju uništenje ćelija karcinoma, kao i da pomognu u smanjenju recidiva određenih vrsta, što ohrabruje u nadi i očekivanju više ispitivanja na ljudima. Pokazalo se takođe da su ove supstance efikasne u slučajevima raka kože, kada se nanose direktno.
Već je dobro poznato da konzumiranje više voća i povrća, poput patlidžana, može da pomogne u zaštiti od određenih vrsta karcinoma, zbog izraženih antioksidantnih svojstava. U pregledu rezultata skoro 200 studija, naučnici su izneli podatke da je upotreba voća i povrća povezana sa zaštitom od raka gušterače, želuca, debelog creva, bešike, grlića materice i dojke.
Patlidžan sadrži veliku količinu vlakana koja prolaze kroz probavni sistem netaknuta i zadržavaju korisna svojstva. U ovom procesu, ona doprinose čišćenju digestivnog trakta ali i utiču na smanjenje nivoa šećera u krvi usporavanjem brzine varenja i boljom apsorpcijom šećera u telu. Sporija apsorpcija održava nivo šećera u krvi stabilnim i sprečava nagle skokove. Još neka istraživanja sugerišu da polifenoli tj. prirodna biljna jedinjenja koja se nalaze u hrani poput patlidžana, uz bolju apsorpciju šećera pojačavaju lučenje insulina.
Jedno laboratorijsko ispitivanje pratilo je ponašanje ekstrakata patlidžana obogaćenih polifenolom i pokazalo da mogu da utiču na nivo specifičnih enzima koji rade na apsorpciji šećera, pomažući tako i procesu smanjenja nivoa šećera u krvi. Takođe, patlidžan se dobro uklapa u dijetetske preporuke osobama koje su na režimu zbog dijabetesa, a koji uključuje ishranu bogatu vlaknima, tj.celim zrnima i povrćem.
Antioksidanti pomažu u sprečavanju mnogih vrsta hroničnih bolesti, kao što su bolesti srca i razne vrste karcinoma, a patlidžan je posebno bogat antocijaninima, vrstom pigmenata sa antioksidativnim svojstvima koji su odgovorni za njegovu živu boju. Specijalno koristan antocijanin u patlidžanima zove se nasunin.
Višestruka ispitivanja potvrdila su efikasnost antioksidanata u zaštiti ćelija od oštećenja koja mogu svojim štetnim delovanjem da naprave slobodni radikali, zato je njihova radzgradnja izuzetno važna.
U jednoj studiji rađenoj na zečevima sa visokim holesterolom, ovim životinjama je davana određena količina soka od patlidžana dnevno, tokom dve nedelje. Na kraju studije imali su niži nivo LDL holesterola i triglicerida, kao i niže vrednosti dva markera u krvi koji mogu dovesti do povećanog rizika od srčanih bolesti kada su povišeni.
Još neke studije su pokazale da patlidžan može da ima pozitivni, zaštitni efekat na srce, a u jednoj su životinje hranjene sirovim ili patlidžanom na žaru tokom 30 dana. I jedna i druga vrsta patlidžana su, pokazalo se, poboljšale rad srca. Iako ovi rezultati obećavaju, važno je napomenuti da su trenutna istraživanja ipak ograničena na studije na životinjama i laboratorijske analize.
Patlidžan je izuzetno hranljiva namirnica, što znači da sadrže odličnu količinu vitamina, minerala i vlakana sjedinjenih u malo kalorija. Jedna šolja (82 grama) sirovog patlidžana sadrži sledeće hranljive sastojke:
Sadrži i manje količine drugih hranljivih sastojaka, uključujući niacin, magnezijum i bakar.
Patlidžan sadrži veliku količinu vlakana a malo kalorija, što je dobra kombinacija u režimima za gubitak kilograma. Takođe se može koristiti umesto visokokaloričnih sastojaka jer njegov prolaz kroz digestivni trakt daje osećaj sitosti, uz navedene dodatne koristi (čišćenje i detoksikacija).
Patlidžan je neverovatno prilagodljiva namirnica, prijatnog ukusa koji se termičkom obradom intenzivira. Može se peći u rerni, na roštilju, dinstati ili jesti kao salata sa maslinovim uljem, lukom i limunom, kao i sa drugim začinima i prelivima po želji. Ono što je važno je da se radi o niskokaloričnoj zameni za mnoge visokokalorične namirnice – tako ćete smanjiti unos ugljenih hidrata i kalorija, a istovremeno povećati sadržaj vlakana i hranljivih sastojaka u obroku.